Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat, miercuri, ca au fost identificate 10.000 de doze de vaccin antirujeolic care urmau sa fie exportate, in prezent fiind declansata procedura pentru achizitionarea acestora, scrie Agerpres.

Florian BodogFoto: senat.ro

"In ceea ce priveste rujeolicul, (...) pentru acest vaccin procedura (de achizitie - n.r.) s-a incheiat doar la inceputul acestei saptamani. (...) Am fost asigurat ca (...), in primele 10 zile din luna mai, acest vaccin va intra in tara. De asemenea, am identificat un numar de 10.000 de doze care exista deja in tara si care (...) urmau sa plece la export intracomunitar. Aceste doze sunt blocate si am declansat o procedura pentru a le achizitiona. Acestea probabil ca vor ajunge primele", a declarat ministrul Bodog, la Palatul Victoria, dupa o intalnire de lucru cu premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca dozele de vaccin hexavalent si tetravalent au fost achizitionate.

"Vaccinul hexavalent (...) a fost distribuit in tara. Vaccinul tetravalent la fel. Probabil ca inca nu au ajuns chiar in toate judetele, dar (...) eu am semnat deja ordinul de distribuire in tara si urmeaza sa mai soseasca cantitati. Deci, practic, se vor asigura toate cantitatile necesare la nivel national", a spus Bodog.

In ceea ce priveste dozele de vaccin impotriva hepatitei B provenite din Norvegia, Bodog a spus ca acestea trebuie sa urmeze "un traseu de autorizare".

"Nefiind pus pe piata in Romania, acest vaccin urmeaza un traseu de autorizare. In momentul de fata, datorita faptului ca (...) e o problema legata de concentratia acestui vaccin fata de ceea ce se utilizeaza pe piata romaneasca, (...) aceasta documentatie este trimisa la Institutul National de Sanatate Publica, pentru a da punct de vedere in ceea ce priveste utilizarea sau neutilizarea lui pe piata romaneasca, pentru copiii romani", a afirmat ministrul Sanatatii.

Florian Bodog: Vom constitui o structura integrata de management al vaccinarii

O structura integrata de management al vaccinarii va fi constituita pentru a contribui la rezolvarea problemelor din acest domeniu, a anuntat miercuri ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

"Datorita faptului ca producatorii, importatorii de medicamente au solicitat sa existe o predictibilitate in ceea ce priveste cantitatea de vaccin si modul in care vor fi achizitionate acestea, am identificat cateva solutii impreuna cu domnul prim-ministru, pe care vom incerca sa le punem in opera, unele dintre ele chiar in legea vaccinarii, care la momentul de fata este in transparenta decizionala", a afirmat ministrul Bodog, la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

El a precizat ca miercuri a avut o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu si cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica si ai Agentiei Nationale a Medicamentului.

"Am convenit ca vom constitui un sistem de management integrat, care va cuprinde atat stabilirea cantitatilor, cat si achizitionarea vaccinurilor si, in acelasi timp, urmarirea vaccinarii la nivel national. Deci pe langa grupurile tehnice de vaccinare, care sunt la nivel national si la nivelul judetelor, va exista aceasta structura, care se va numi Structura integrata de management al vaccinarii", a aratat Bodog.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca vor fi propuse si modificari legislative cu privire la procedura de achizitie pentru vaccin, in asa fel incat sa poata fi facute achizitii multianuale.

"Vaccinul nu este un produs care se fabrica de pe o zi pe alta, unele proceduri de fabricatie putand atinge chiar si 30 de luni. (...) Vom defini un plan multianual de achizitii si vom evita in acest fel achizitionarea vaccinurilor prin proceduri de urgenta (...) Ceea ce s-a intamplat in ultima perioada a fost o situatie de exceptie si datorita epidemiei de rujeola, dar si datorita faptului ca pe stoc n-au existat vaccinuri la Ministerul Sanatatii si la Directiile de Sanatate Publica, motiv pentru care am facut foarte multe proceduri de achizitii de urgenta. Incercam sa evitam acest lucru si sa avem predictibilitate, sa avem vaccin pe piata la orice moment", a mai afirmat Bodog.