Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Carmen Dan, a cerut, vineri, in timpul unei vizite la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II, in judetul Arad, o evaluare a situatiei administrative a fiecarui punct de trecere a frontierei, deoarece "sunt mai multe autoritati care opereaza" in acestea si trebuie stabilit "concret cine administreaza punctul de trecere al frontierei si cine il utilizeaza.

In timpul vizitei efectuate, vineri, la Nadlac II, Carmen Dan a avut intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si cu cei din conducerea structurilor MAI din zona "in vederea abordarii, in formula integrata, a tuturor aspectelor cu care se confrunta acestia in plan local", aceasta cerandu-le prefectilor sa se implice la nivel local pentru a eficientiza colaborarea intre toate institutiile si autoritatile implicate in efectuarea controlului la frontiera, potrivit unui comunicat transmis de MAI si citat News.ro.

Pe termen mediu, MAI va face o evaluare din perspectiva infrastructurii existente in fiecare punct de trecere a frontierei "deoarece majoritatea au fost configurate cu mult timp in urma in functie de valorile de trafic si de situatia operativa de la momentul respectiv", conform sursei citate.

De asemenea, tot ca masura pe termen mediu, Carmen Dan a cerut o analiza, din perspectiva regimului administrativ al punctelor de trecere a frontierei.

"Am constatat ca exista o oarecare situatie care ar trebui analizata in ceea ce priveste administrarea punctelor de trecere a frontierei pentru ca sunt mai multe autoritati care opereaza in punctele de trecere a frontierei si aici ma refer la autoritati care exercita control vamal cum sunt ANAF, Antifrauda, Directia Sanitar-Veterinara, Directia Fitosanitara, Directia Generala a Vamilor, cei de la CNAIR. Ne intereseaza sa facem aceasta evaluare si sa stabilim concret cine administreaza punctul de trecere al frontierei si cine il utilizeaza", a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan.

Ministrul a precizat ca analiza va fi prezentata intr-o perioada urmatoare Guvernului, "pentru a dispune masuri in consecinta".

In cursul zilei de vineri, media timpilor de asteptare in Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac II a fost de mai putin de 15 minute, pe sensul de intrare in tara, activitatea de control a documentelor desfasurandu-se la capacitate maxima, fiind utilizate toate arterele de control, respectiv zece benzi pe intrare si 10 pe iesirea din tara, se arata in comunicatul MAI.

Inca de saptamana trecuta au fost implementate mai multe masuri care au ca scop gestionarea situatiei create de cresterea traficului in preajma sarbatorilor, subdimensionarea infrastructurii existente in raport cu traficul actual, precum si de introducerea controalelor sistematice la granitele tarilor din Uniunea Europeana.

"In acest sens, a fost suplimentat numarul de angajati din punctele de trecere a frontierei, respectiv 1.200 de politisti fiind detasati cu misiunea de a fluidiza controlul la frontiera. Totodata, in toate punctele de trecere a frontierei se utilizeaza la maxim capacitatea administrativa prevazuta de aceste locatii", precizeaza MAI.

Carmen Dan a fost insotita la Nadlac II de secretarul de stat - sef al Departamentului de Ordine si Siguranta Publica - chestor de politie Cornel Ciocoiu si Inspectorul General Adjunct al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, chestor principal de politie Liviu Marius Galos.

Joi, ministrul Carmen Dan a mers la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu - Ruse.