O parte dintre angajatii CFR Infrastructura au declansat un protest spontan miercuri dimineata, incepand cu ora 7:00, graficul de circulatie al trenurilor fiind afectat, informeaza compania, intr-un comunicat. Calatorii sunt sfatuiti ca inainte de calatorie sa solicite informatii despre intarzierile care se inregistreaza in traficul feroviar la statiile si agentiile CFR din Bucuresti si din tara si la numarul de telefon 021/9521. Protestul spontan vine dupa ce sindicatele au cerut majorari salariale, iar compania a refuzat. Sindicatele din CFR au cerut majorari salariale de 25%.

Tabela din Gara de Nord la ora 17:00Foto: Hotnews

Ora 17:00: Intarzieri de pana la 450 de minute in Gara de Nord din Bucuresti. CFR a anuntat ca activitatea feroviara a fost reluata in regionalele Bucuresti, Craiova, CF Cluj, Iasi, Galati si Constanta si se poarta discutii pentru incetarea protestului spontan cu angajatii din anumite statii de pe raza de activitate a 2 regionale CF, Brasov si Timisoara. Trenurile care au fost oprite in statiile de formare vor fi reprogramate pentru reinscrierea in circulatie, iar cele care au stationat in garile de pe traseu isi vor continua parcursul pana la destinatiile finale, precizeaza compania.

Ora 12:00: Unele trenuri inregistreaza intarzieri-record de 400 de minute.

Ora 10:00: Unele trenuri au, pana la aceasta ora, intarzieri de 60, 80 si chiar 100 de minute. Circulatia a aproximativ 140 de trenuri este afectata de greva spontana.

Tabela Sosiri/Plecari din Gara de Nord si ce trenuri au intarzieri aici: http://www.cfr.ro/webcam.php.

Conducerea companiei si federatiile sindicatele reprezentative se afla deja in negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Munca 2017-2018, negocieri in cadrul carora conducerea CFR SA a anuntat ca in bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusa o cresterea a fondului de salarii cu 22,5%, crestere care se va regasi, in urma negocierilor cu partenerii sociali, in salariile angajatilor, arata compania feroviara.

CFR precizeaza, intr-un comunicat, ca "mentine deschis dialogul social si negocierile transparente cu reprezentantii federatiilor sindicale pe marginea definitivarii Contractului Colectiv de Munca pentru perioada 2017-2018". Miercuri la ora 15:00 este programata o noua runda de negocieri intre reprezentantii companiei si sindicate.

CFR sustine, de asemenea, ca "acesta forma de protest incalca procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin inregistrarea de pierderi financiare, si afecteaza transportul pasagerilor care si-au procurat deja biletele pentru efectuarea calatoriei, conform graficului de circulatie din Mersul Trenurilor" si cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat, asigurand ca "se depun toate eforturile astfel incat sa asiguram conditii optime de reluare a circulatiei trenurilor".

Întrucât actualul Contract Colectiv de Muncă (CCM) expiră miercuri, 22 martie, compania a propus încheierea unui Act Adițional pe o perioadă de minimum 30 zile și maximum 90 de zile, astfel încât salariații să nu-și piardă anumite drepturi, cum ar fi acordarea sporurilor, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă sau a ajutoarelor sociale.

"Negocierile purtate între administrație și federațiile sindicale reprezentative (semnatare ale Contractului), în vederea încheierii unui nou CCM, s-au desfășurat cu respectarea prevederilor Legii Dialogului Social 62/2011. În cadrul acestor întâlniri au fost analizate cu prioritate aspectele privind drepturile salariale și îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajații companiei.

Contractul de mandat al directorului general al CFR Călători, Iosif Szentes, a fost prelungit, marți, prin decizia Consiliului de Administrație.