Bucurestiul ar trebui sa ceara, pe fondul discutiilor privind Brexit, adoptarea urmatorului buget UE, pentru exercitiul care va incepe dupa 2020, in 2019, adica in timpul presedintiei romane a blocului comunitar, a declarat europarlamentarul PPE Marian-Jean Marinescu, in cursul unei intalniri cu jurnalistii la Bruxelles, potrivit News.ro.

"Este o discutie ca bugetul viitor, dupa 2020, sa se aprobe in 2019, de fapt sa se aprobe de acest Parlament. Ceea ce ar fi extraordinar pentru Romania, pentru ca noi avem presedintia (UE - n.r.) in primul semestru din 2019. Si ar fi o presedintie extraordinar de importanta, pentru ca s-ar aproba, nu numai bugetul, ci toate politicile europene, inclusiv de coeziune", a declarat Marian-Jean Marinescu, cerand inceperea discutiilor in acest sens.

El a precizat ca a avut o discutie in acest sens, in vara anului trecut, cu premierul din acea perioada cu Dacian Ciolos, caruia i-a sugerat sa prezinte ca argument pentru acest lucru situatia din acest exercitiu bugetar. "S-a aprobat tarziu bugetul in 2013 (...), absorbtia in Europa este la pamant, nu numai la noi, peste tot", a explicat el.

Marinescu a precizat si ca noul buget ar putea fi pentru cinci ani, nu pentru sapte, ca in prezent.

De altfel, bugetul, alaturi de drepturile cetatenilor, reprezinta una dintre principalele mize in Europa in urma Brexit. Unul dintre semnele de intrebare care se ridica este ce se va intampla cu contributia pe care urma sa o aiba Marea Britanie pana in 2020 la bugetul UE, au subliniat europarlamentari PPE. Londra si-a dat acceptul pentru o serie de proiecte in derulare si nu este clar daca va continua finantarea lor.

Una dintre principalele mize ale Romaniei privind Brexit este situatia cetatenilor romani din Marea Britanie, a explicat Marian-Jean Marinescu. O alta miza importanta o reprezinta comertul, la fel ca pentru intreaga Uniune, a adaugat el.

La randul sau, europarlamentara ALDE Norica Nicolai a subliniat ca, din punctul sau de vedere, componenta celor patru libertati fundamentale ale UE, inclusiv libera circulatie a persoanelor, trebuie sa fi o conditie ferma in negocierile cu Marea Britanie, pentru mentinerea accesului la piata unica europeana.