Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a precizat vineri ca Raportul MCV din acest an, cand se refera la progresele in combaterea coruptiei la toate nivelurile, are in vedere doar DNA si ICCJ, lasand la o parte, 'fara justificare', instantele de judecata, anunta Agerpres.

Potrivit unui comunicat al AMR transmis vineri, Asociatia constata ca, desi se refera la "progrese importante si un caracter ireversibil tot mai pronuntat al reformelor", Raportul MCV le priveste, in mod majoritar, prin prisma luptei impotriva coruptiei si a actiunilor preventive in materie de coruptie, lasand impresia gresita ca acestor obiective - carora nu li se poate nega importanta pentru societate - li s-ar subsuma intreaga sau cea mai mare parte a activitatii sistemului judiciar.

"In acelasi sens, atunci cand se refera la progresele in combaterea coruptiei la nivel inalt, Raportul are in vedere doar DNA si I.C.C.J. (in aceasta ordine!), cu accent pe 'independenta sau eficacitatea DNA', amintind intr-un loc de Curtile de apel, iar cand vorbeste despre combaterea coruptiei la toate nivelurile, Raportul se refera la Ministerul Justitiei si la Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, lasand la o parte, fara justificare, instantele de judecata", se arata in comunicate.

Asociatia este de parere ca "absolutizarea" realizarilor justitiei numai cu segmentul luptei anticoruptie reprezinta o prezentare "hiperbolizata".

"In mod regretabil, abordarea nu este una noua, de vreme ce a fost criticata de AMR si in comunicatul de presa dat cu privire la Raportul MCV 2016, Asociatia aratand, pe de o parte, ca, dincolo de realitatea progreselor inregistrate in lupta impotriva coruptiei, indiferent de nivelul pana la care a operat acest flagel social distructiv, identificarea, absolutizarea realizarilor justitiei numai cu acest segment reprezinta o prezentare hiperbolizata", mai precizeaza AMR.

De asemenea, AMR arata ca a subliniat si subliniaza ca excluderea referirilor la activitatea majoritatii instantelor, esentiale in infaptuirea progreselor din ultimii ani, dovedeste o intelegere deformata a fenomenului judiciar romanesc.

"In aceste conditii, AMR are in vedere faptul ca referirile timide, tangentiale la 'volumul de munca excesiv al instantelor', care continua sa 'greveze asupra consecventei hotararilor judecatoresti', si la 'obstacolele suplimentare legate de aspecte mai generale ale procesului legislativ', nu sunt de natura ca contureze o imagine clara a realitatilor sistemului judiciar si nici sa aprofundeze problemele acestui sistem", se mai precizeaza in comunicat.

De asemenea, Asociatia noteaza ca, spre deosebire de Raportul MCV din 2016, in care s-au retinut "preocuparile exprimate de numerosi magistrati cu privire la faptul ca CSM este deconectat de profesie", mentionandu-se expres ca "a fost nevoie ca peste o mie de magistrati sa semneze o petitie pentru a convinge CSM sa organizeze o consultare a tuturor instantelor cu privire la un nou sistem de numire, evaluare si promovare a magistratilor", ultimul Raport nici macar nu aminteste de "Memorandumul" adoptat de majoritatea covarsitoare a instantelor, in august-septembrie 2016, si nici de problemele punctuale ridicate prin acest act de protest.

AMR arata totodata ca, in pofida demersurilor asociatiilor profesionale, Rapoartele MCV din 2016 si 2017 nu fac referire la "acoperitii din justitie".

"In pofida scrisorilor deschise, comunicatelor de presa, cererilor, declaratiilor asociatiilor profesionale, "Memorandumulu", atat Raportul din 2016, cat si cel din 2017 s-au incapatanat sa nu scoata o vorba despre "acoperitii din justitie", despre vehiculatele protocoale dintre procurori (nu judecatori!) si serviciile secrete, despre posibila influenta vatamatoare asupra actului de justitie si asupra starii sistemului judiciar, asupra independentei acestuia, despre ingerintele acceptate/neacceptate, stiute/nestiute, cu toate ca acest subiect nu a fost nici unul izolat si nici unul de ignorat, mai ales in contextul pronuntarii Deciziei Curtii Constitutionale nr. 51/2016", se mai mentioneaza in comunicatul AMR.