Presedintele SUA, Barack Obama, a afirmat miercuri, cu doua zile inainte de parasirea functiei dupa doua mandate, ca va fi discret, pentru a-l lasa pe Donald Trump sa guverneze, dar a subliniat ca se va exprima public daca "valorile fundamentale" ale Americii - imigratia, libertatea presei, dreptul de vot - ar fi in pericol, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Sunt profund convins ca va merge", a declarat presedintele american, 55 de ani, in cadrul ultimei sale conferinte de presa la Casa Alba. "Nu este doar Obama-calmul. Este ceea ce cred cu adevarat", a adaugat el, evocand intrebarile recurente ale jurnalistilor care doresc sa afle care este adevarata sa stare de spirit cu privire la presedintia lui Trump.

Foarte in largul sau in apararea propriului bilant, presedintele Obama a trasat o linie intre jocul politic normal, in care el nu intentioneaza sa se amestece, si chestiunile care ating functionarea chiar a democratiei, lansand in fapt un avertisment succesorului sau, dupa cum noteaza AFP.

"Includ in aceasta categorie discriminarea sistematica, barierele de vot, tentativele ce vizeaza aducerea la tacere a vocilor discordante sau a presei, ori ideea de a expulza copiii care au crescut aici si care sunt, din toate privintele, copii americani", a spus Barack Obama.

Actualul presedinte american paraseste puterea cu o cota de popularitate apropiata de cea de care beneficia la sosirea sa in 2009.