Ministrul Educatiei Mircea Dumitru, ministrul Muncii Dragos Pislaru si ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu au semnat saptamana aceasta Protocolul-cadru de colaborare in vederea implementarii unei abordari integrate a serviciilor comunitare necesare prevenirii excluziunii sociale si combaterii saraciei. Ordinul comun care aproba acest protocol stabileste ca asistentul social, asistentul medical comunitar/mediatorul sanitar, consilierul scolar/mediatorul scolar si consilierul de ocupare sa intervina impreuna pentru sprijinirea persoanelor sarace din fiecare comunitate, informeaza Ministerul Educatiei.

Documentul prevede, de asemenea, ca la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale sa se semneze protocoale de colaborare intre serviciul public de asistenta sociala din cadrul primariei, inspectoratul scolar judetean, directia de sanatate publica, serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, agentia judeteana pentru plati si inspectie sociala etc., pentru asigurarea abordarii integrate a cazurilor sociale din comunitatile vulnerabile.

"Furnizarea integrata a serviciilor comunitare este legata de abordarea sistemica a nevoilor si de corelarea acestora cu pachetele de servicii din domenii diferite pentru reducerea suprapunerilor, armonizarea resurselor si crearea unui proces sustenabil de iesire din saracie si de integrare sociala si economica. Abordarea integrata vizeaza ariile considerate relevante in procesul de combatere a excluziunii sociale si a saraciei: asistenta sociala, sanatatea, educatia, ocuparea, locuirea si accesul la documente de identitate", precizeaza MENCS.

Cele 3 ministere vor colabora pentru asigurarea cadrului metodologic, juridic si financiar necesar pentru ca administratiile publice locale sa raspunda nevoilor cu care se confrunta persoanele care traiesc in saracie, se mai arata in comunicat.

Abordarea integrata a evaluarii nevoilor si a interventiei vizeaza: asistentul social, asistentul medical comunitar/mediatorul sanitar, consilierul scolar/mediatorul scolar si consilierul de ocupare, in acord cu atributiilor pe care acestia le au, conform prevederilor legale.

Metoda de lucru in cadrul serviciilor comunitare integrate va fi managementul de caz, care presupune includerea unui mecanism de coordonare a specialistilor din diferite domenii.

Practic, asistentul social care asigura managementul de caz contacteaza, in functie de nevoile identificate, personalul din domeniile: evidentei populatiei, ocuparii, sanatatii, educatiei, evaluarii persoanelor cu dizabilitati, protectiei copilului, asistentei victimelor violentei domestice etc.

Printr-o astfel de abordare, creste accesul persoanei la servicii, impactul serviciilor furnizate, gradul de valorificare a resurselor persoanei, familiei ori comunitatii, dar mai ales sustenabilitatea interventiei pentru iesirea din starea de vulnerabilitati multiple, arata ministerul.

Prdinul comun mai stabileste ca Ministerul Muncii elaboreaza harta serviciilor comunitare, care va contine furnizorii de servicii sociale, educationale, medicale si de ocupare, va fi accesibila in format online si va avea un sistem dinamic de actualizare a datelor.

Cele trei ministere vor asigura interoperabilitatea datelor actualizarea permanenta a hartii serviciilor comunitare, urmand sa dezvolte aplicatii online care sa deserveasca nevoile echipei comunitare integrate pentru identificarea indicatorilor sociali, a celor medicali sau educationali monitorizati. De asemenea, aplicatia va permite monitorizarea cazurilor in timp real, la diferite niveluri de acces - local, judetean, central - pentru a facilita legatura dintre diferitele niveluri, coordonare, oferirea suportului si raportarea nevoilor locale.

Pentru a desfasura la nivel comunitar o practica bazata pe abordarea integrata, administratia publica locala si serviciile publice de asistenta sociala locala vor include aceasta abordare in strategiile de dezvoltare locala.

Pentru asigurarea implementarii serviciilor comunitare integrate, cele trei ministere au inaintat Ministerului Fondurilor Europene o propunere de proiect necompetitiv prin care sa fie implementat acest model de abordare integrata. Prin proiect, conceptul va fi pilotat in 100 de comunitati identificate deja ca fiind in saracie extrema.