Cinci copii din satul constantean Dunareni au ajuns la spital cu intoxicatie grava, in urma cu doua saptamani, iar unul dintre ei a murit pe 6 decembrie, dupa ce au ingerat fructele unei plante medicinale din flora spontana denumita popular zârnă sau turbarea-cainelui (Solanum nigrum) si care seamana, la culoare si forma, cu fructul de afin, au informat, miercuri, reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Constanta, transmite Agerpres.

Conform sursei citate, cei cinci copii s-au otravit involuntar cu fructele de zârnă, pe fondul necunoasterii proprietatilor plantei respective, acestia incercand sa-si astampere foamea, in conditiile in care familia din care provin este foarte saraca. Din ancheta realizata dupa inregistrarea decesului, s-a stabilit ca o fetita de opt ani a descoperit planta si atat ea cat si cei patru frati mai mici s-au hranit cu fructele mov, de foame. La scurt timp, copiilor li s-a facut rau si, pe fondul agravarii starii generale, au fost transportati la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, doi dintre ei, fetita de 8 ani si alta de 4 ani, fiind internati la Terapie Intensiva. In ciuda eforturilor medicilor, fetita de 4 ani a murit marti, iar sora ei de 8 ani este in stare comatoasa.

Dupa efectuarea necropsiei, urmeaza sa se stabileasca cu exactitate cauza ce a provocat decesul.

Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta au precizat, referitor la acest caz, ca parintii nu se fac vinovati, fiind vorba de un eveniment accidental.

"Una dintre fetite a decedat. La momentul in care, la finalul lunii trecute, ele au fost internate imediat dupa ce au acuzat dureri de burta, referindu-ne la fetita de 4 ani si la cea de 8 ani. Ei sunt 5 copii acasa. Imediat dupa ce au mancat bobitele, mama a chemat repede ambulanta, au fost internate insa au intrat imediat in coma. Evolutia starii lor a fost una rapida. Mama s-a internat apoi cu toti copiii pentru analize ca sa-i verifice si pe ceilalti. In momentul in care rezultatele celorlalti au iesit bine, mama a fost externata, cu ei. Este vorba despre o familie obisnuita, cu multi copii, cu un tata plecat la munca in strainatate. Insa, atunci cand a aflat de intreaga situatie, imediat a venit acasa. Trebuie sa anuntam si Autoritatea Publica Locala. Copiii trebuie educati si sfatuiti pentru prevenirea unor astfel de situatii, in scoli. Din toate verificarile pe care noi le-am facut, este un eveniment nefericit intamplat cu totul accidental, iar parintii nu se fac vinovati in nici un fel", a afirmat Roxana Onea, purtatorul de cuvant al DGASP Constanta.