Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a anuntat, sambata, de Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, ca ministerul a elaborat un proiect de lege potrivit caruia firmele care angajeaza persoane cu dizabilitati sunt obligate sa creeze conditii astfel incat cei defavorizati sa reprezinte cel putin 30 la suta dintre angajati si in acelasi timp sa sa munceasca efectiv acelasi procent din timpul de lucru legal, scrie News.ro.

Dragos PislaruFoto: Agerpres

"Oamenii acestia, daca ar avea locuri de munca adaptabile, ar lucra si ar fi mult mai important pentru ei decat faptul ca primesc o suma de bani acasa. Autoritatile statului nu o sa poata niciodata de unele singure sa rezolve toate problemele pentru 775.000 de persoane cu dizabilitati", a declarat Dragos Pislaru.

Ministrul Muncii a explicat mecanismul prin care anumite firme, pentru a primi facilitati fiscale, angajeaza persoane cu dizabilitati doar pentru a bifa o prevedere din lege.

"Intr-o unitate protejata, angajezi o persoana cu dizabilitati cu norma partiala si astfel bifezi o conditie pentru a beneficia de un regim fiscal favorabil. Acest lucru a fost pentru noi inacceptabil. Avem o initiativa legislativa in acest sens. Desi in Romania avem putini bani, acei bani nu ajung la cei care au nevoie. Acum introducem conditia sa fie 30% persoane cu dizabilitati pentru o unitate protejata si minimum 30% din timpul de lucru dedicat intregii unitati protejate sa fie realizat de catre persoane cu dizabilitati", a mai aratat Pislaru.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, Mihai Tomescu, a spus ca in acest moment vin sa se autorizeze unitati protejate ce au un singur angajat cu dezabilitati, care realizeaza o norma de doua ore pe luna.

"Exista inca o segregarea a integrabilitatii persoanelor cu dizabilitati in scoli. Avem 800 de unitati protejate autorizate in momentul de fata. Numarul lor s-a triplat din 2008. Atunci aveam 1.027 de persoane angajate in unitatile protejate, in 2015 aveam 1.700. Constatam astfel ca daca numarul unitatilor protejate a crescut exponential, nu acelasi lucru putem spune despre persoanele cu dizabilitati angajate", a aratat Tomescu.

Ministrul Dragos Pislaru a mai spus, pe de alta parte, ca inca existe persoane care profita de acest statut si care "obtin certificate ce n-ar trebui obtinute": "In societate mai exista, din pacate, persoane care profita de acest statut, care obtin aceste certificate ce n-ar trebui obtinute. In urma cu ceva vreme am activat Inspectia Sociala si pe aceasta cale vom incerca sa verificam mult mai bine sa nu mai avem suspiciuni si neincredere intr-un sistem care, de fapt, incearca sa ajute persoanele care chiar au nevoie de ajutor".

Ministrul Muncii a mers, sambata, in Piata Amzei din Bucuresti pentru a se intalni cu producatorii de dulciuri sau obiecte traditionale confectionate de persoane cu dizabilitati. De la Targul unitatilor protejate, ministrul a cumparat un glob si a primit cadou o prajitura si o felicitare de la organizatori, precizeaza News.ro.