Cetatenii romani vor primi gratuit, de la inceputul anului 2008, cardul european de sanatate - un document care permite accesul la servicii medicale de urgenta in alte state, fara sa mai fie nevoie de incheierea unei asigurari private de sanatate. Pe baza cardului, care are o valabilitate de sase luni, romanii vor beneficia de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor tarii respective de sistemul public de asigurari de sanatate.

Totusi, documentul nu da dreptul posesorului sa se trateze in strainatate pentru probleme preexistente calatoriei. Pentru asistenta medicala in strainatate avand ca obiect alte probleme decat cele ivite in cursul calatorieie, legislatia prevede recuperarea banilor pe cale juridica de catre CNAS, institutia care plateste din bugetul propriu contravaloarea actului, transmite Radio Romania Actualitati, receptionat de Rador.

Potrivit CNAS, pana in prezent au fost eliberate aproape 180.000 de carduri, majoritatea nefiind folosite. Cardul European de Sanatate va fi distribuit prin posta. Un card a costat initial 2 lei si 20 de bani, insa din luna august pretul s-a dublat.