Guvernul italian a aprobat vineri noul decret care permite expulzarea cetatenilor comunitari acuzati de fapte ce pun in pericol siguranta publica. Noutatea documentului consta in faptul ca acesta contine si prevederi referitoare la expulzarea celor suspectati de terorism. Potrivit acestui text, prefectii detin competenta de expulzare imediata, relateaza Rador. Durata interdictiei de a reveni in Italia nu poate depasi cinci ani. Prezentul decret il inlocuieste pe cel aprobat in regim de urgenta in urma cu doua luni de catre Cabinetul Prodi, imediat dupa uciderea Giovannei de catre Romulus Mailat -tigan cu cetatenie romana.

Incidentul a provocat tensiuni intre Roma si Bucuresti, iar Comisia Europeana a reamintit ca expulzarea strainilor care sunt cetateni UE nu poate fi decat "individuala" si trebuie "sa poata face obiectul unui recurs".

Executivul italian a renuntat la decret, a carui valabilitate se apropia oricum de expirare, deoarece Presedintia a anuntat ca va lansa o "examinare serioasa si riguroasa" a textului, in special din punctul de vedere al normelor antidiscriminare.

Principalele elemente de noutate ale decretului

  • In articolul 1 din decretul de lege a fost introdus un paragraf nou care prevede masurile de indepartare a cetatenilor din Uniunea Europeana pentru a preveni terorismul. In cazul in care imigrantul vizat de o decizie de expulzare este supus unei proceduri penale, este nevoie de aprobarea judecatorului competent pentru validarea deciziei, relateaza NewsIn.
  • In ceea ce priveste punerea in aplicare a deciziilor de expulzare, aceasta va putea fi aprobata de un judecator obisnuit, fata de un judecator de pace, potrivit decretului anterior. Indepartarea cetatenilor comunitari sau rudelor lor din motive imperative de siguranta este de competenta prefectului, cu exceptia cazului in care imigrantii vizati sunt minori sau au locuit in Italia in ultimii 10 ani. In aceste doua cazuri ministrul de Interne trebuie sa decida expulzarea.
  • Noul decret de lege defineste mai clar motivele imperative de siguranta publica pentru care un imigrant este indepartat imediat: comportamente care sa reprezinte "o amenintare concreta, efectiva si grava pentru demnitatea umana sau pentru drepturile fundamentale ale unei persoane sau pentru siguranta publica".
  • Deciziile de indepartare pentru motive de ordine publica sau de siguranta a statului sunt adoptate de ministrul de interne, in timp ce cele pentru motive de siguranta publica de prefect.