Rusia nu poate influenta scrutinul prezidential american, doar daca nu cumva Statele Unite ale Americii sunt o "republica bananiera", a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin, denuntand "isteria" referitoare la presupusele ingerinte ale Moscovei in campania electorala de la Washington, potrivit Mediafax.ro.

"Oare cineva crede in mod serios ca Rusia poate influenta in vreun fel alegerea poporului american!? Aceasta isterie a fost amplificata", a declarat Vladimir Putin intr-un discurs rostit joi la Forumul Valdai, desfasurat in statiunea Soci, pe litoralul rus al Marii Negre.

"Este America un fel de republica bananiera!?", a intrebat liderul rus in mod retoric, potrivit postului Russia Today si agentiei de stiri Bloomberg.

"America este un stat maret. Corectati-ma, va rog, daca gresesc!", a subliniat liderul de la Kremlin.

Recent, Administratia Statelor Unite a formulat acuzatii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale si legislative. In ultimele luni, oficiali americani au semnalat ca atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri sustinuti de Administratia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania in care candidata democrata la functia de presedinte, Hillary Clinton, se confrunta cu republicanul Donald Trump. "Avem motive sa credem, date fiind scopul si sensibilitatile acestor eforturi, ca aceste activitati puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai inalt din Rusia", a transmis Administratia SUA. Comunicatul Departamentului pentru Securitatea Interna si al Biroului directorului serviciilor de informatii atribuie atacurile serverelor unor companii ruse. "Aceste furturi de informatii si dezvaluiri au rolul efectuarii unor ingerinte in procesul electoral din SUA. Suntem in masura sa atribuim aceste activitati Administratiei Rusiei", precizeaza comunicatul.

Presedintia Rusiei a calificat drept "absurde" acuzatiile Statelor Unite. "Nu exista nicio dovada pentru aceste acuzatii grave. Sunt acuzatii fabricate de cei care executa acum ordinele politice de la Washington, continuand sa alimenteze isteria rusa fara precedent", a reactionat Kremlinul. Moscova a reiterat disponibilitatea de a coopera cu Washingtonul pentru combaterea infractionalitatii cibernetice.