Noile uniforme de lupta ale Armatei Romane, ce vor echipa militarii incepand cu anul 2017, au fost prezentate, marti seara, la Cercul Militar National din Bucuresti, in stilul evenimentelor de moda. Uniformele au fost concepute prin consultarea militarilor din toate categoriile de forte, a precizat ministrul Motoc. Primele uniforme au fost realizate intern, urmand ca MApN sa lanseze o licitatie pentru dotarea intergii armate cu noile tinute.

Noua uniforma de combat a Armatei RomaneFoto: Agerpres

"A fost o conceptie interesanta, in sensul in care a fost data in consultare militarilor din toate categoriile de forte care au probat mai multe luni un numar de asemenea uniforme, au dat feedback si a rezultat o optimizare continua a uniformei. Este specifica in sensul ca este utilizabila in toate teatrele de operatii in care actioneaza Armata Romana; este utilizabila deopotriva in toata gama de misiuni de pe teritoriul national", a declarat marti Mihnea Motoc, citat de Agerpres.

El a precizat ca exemplarele lansate pentru testare au fost realizate cu forte proprii, in cadrul Armatei, ceea ce a presupus zero presiune bugetara.

"Vom lansa in etapa urmatoare o procedura de achizitie, dupa care uniformele vor intra propriu-zis in serviciu la inceputul anului viitor", a mai spus Motoc.

"Caracteristicile materialului, ajustarea pe corp, atasarea diferitelor materiale si dispozitive necesare ducerii luptei, rezistenta in timp sunt criterii din ce in ce mai importante in definirea capacitatii actionale a oricarei structuri militare."

Despre noile uniforme militare

Proiectul de realizare a noului model de tinuta de instructie, cu pastelizare unica, pentru toate zonele in care militarii Armatei Romaniei desfasoara misiuni, a inceput in luna aprilie a anului 2015 si s-a finalizat la sfarsitul lunii septembrie a anului 2016, precizeaza MApN intr-un comunicat.

Proiectul a inceput prin solicitarea de la operatorii economici care au participat la ultima procedura de achizitie a costumului de instructie a unor mostre de tesatura cu caracteristici superioare celei din care sunt realizate tinutele aflate in prezent in dotare, cu un camuflaj care sa asigure mascarea atat in zona temperata, cat si in cea calda.

In cadrul Modulului Ateliere din Comandamentul logistic intrunit au fost realizate 436 de uniforme combat care au fost testate in probe de purtare in unitati militare apartinand categoriilor de forte ale armatei. Pretul articolelor din compunerea tinutei combat va fi stabilit in urma desfasurarii procedurilor de achizitie, produsele urmand sa fie livrate pe parcursul anului 2017.

Sursa foto: Agerpres

Sursa Foto: MApN, Eugen Mihai