Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca actualul sistem de invatamant preuniversitar ii "minte pe elevi si pe parinti ca le da o educatie potrivita", nefiind adaptata nici pietei muncii, nici individului. Iohannis a subliniat ca exista o "catastrofa de corelare" intre ceea ce se intampla in sistemul de invatamant si piata fortei de munca.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

"Exista nu o problema, nu as numi-o problema a sistemului educational cu piata muncii, a sistemului universitar cu piata muncii, exista o catastrofa nationala, o necorelare profunda si grava. Cum altfel putem sa ne explicam ca toti investitorii si romani si straini cer forta de munca cu calificare, meseriasi si noi avem o tara plina de licee teoretice, dar nicio scoala care ii pregateste pentru o meserie? Rezultatul a fost o tragedie nationala", a afirmat Iohannis la Timisoara, la deschiderea noului an universitar, potrivit Agerpres.

El a afirmat ca actualul sistem de invatamant preuniversitar ii "minte pe elevi si pe parinti ca le da o educatie potrivita", motivand ca acest sistem nu este adaptat nici pietei muncii, nici individului. Iohannis a sustinut ca invatamantul preuniversitar trebuie reconstruit din temelii.

"Toti ajung la Bac si cred ca atunci totul este ok, dar nu este. Anul trecut o jumatate de generatie a picat la Bac. Anul acesta a fost mai bine, doar o treime de generatie a picat la Bac, ori acest procent trebuie sa fie infim. Nu stiu cat ar fi optimal - 5%, 10% -, dar o jumatate de generatie? Va dati seama ce tragedie nationala am creat aici. Sistemul preuniversitar este neadaptat, prost orientat, foarte prost construit si trebuie reconstruit din temelii. Trebuie sa avem filiera teoretica ce ii pregateste pe cei dornici si capabili sa ajunga la Bac sa studieze si sa mearga mai departe. Este insa la fel de evident ca trebuie sa dam o sansa si tinerilor care nu mor de dragul cartii (...), dar care vor sa invete ceva", a precizat seful statului.

El a subliniat ca tinerii trebuie invatati ca viata se construieste pe abilitati si nu pe o diploma.

De asemenea, seful statului a indicat ca trebuie crescuta calitatea in mediul universitar.

"Trebuie sa avem curajul sa spunem tinerilor ca poate este bine ca atunci cand isi aleg ce vor sa studieze lucrul acesta sa fie corelat si cu ce se cere pe piata muncii si cu ce activitati si aptitudini au si atunci lucrurile pot merge gradual mai bine. Deci nu avem o problema, avem o catastrofa de corelare", a completat Iohannis.

In opinia sa, "daca nu reusim sa avem un sistem educational care pregateste tinerii pentru viata si pentru o Romanie a viitorului, atunci nu am facut nimic".

"Nici macar nu reusim sa atingem gradul de alfabetizare pe care l-am avut cu ani in urma, este o tragedie nationala. Despre asta nu vorbeste nimeni ca nu da bine la politica, dar asta este. Nici macar alfabetizarea nu reusim sa o ducem la nivelul pe care l-am avut cu ani in urma", a aratat seful statului.