Romania duce lipsa de armata de experti pe care alte state o au, a afirmat, vineri, comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, la Iasi, la intalnirea cu primarii din municipiile resedinta din zona de Nord-Est, unde principala tema de discutii a fost atragerea fondurilor de aproximativ 250 de milioane de euro prevazute in Programul de Dezvoltare Urbana, informeaza Agerpres.

"Din pacate, in general nu avem proiecte. In ceea ce priveste infrastructura, de exemplu, pentru perioada 2014 - 2020, acest domeniu beneficiaza de 'proiectele fazate', pentru ca, altfel, proiecte noi nu avem. Este clar ca trebuie sa ridicam nivelul calitatii realizarii proiectelor", a declarat comisarul european.

Corina Cretu a sustinut necesitatea unor schimburi de experienta si bune practici, adaugand ca isi propune ca reprezentantii Comisiei Europene si cei de la DG REGIO sa poata ajuta autoritatile.

"Pana la urma, nu putem blama nici Comisia Europeana, nici ministerele. Proiectele nu se elaboreaza nici la Bruxelles, nici in ministere. Se elaboreaza pe teren. Autoritatile locale poarta, de asemenea, o mare responsabilitate. In momentul in care Ministerul Dezvoltarii Regionale respinge 75% din proiectele de reabilitare a drumurilor, inseamna ca ceva nu se realizeaza cum trebuie. Avem posibilitatea sa acoperim cu o suma foarte mare pentru eficienta energetica a cladirilor, dar numai 20% din proiecte acopera suma respectiva. Ar trebui sa fim mai putin populisti, sa incercam sa ne aplecam asupra economiei reale si asupra nevoilor cetatenilor, sa ne dam seama ca avem nevoie de ingineri, economisti, de specialisti care sa realizeze aceste proiecte, efectiv de manageri de proiect. Cred ca din acest punct de vedere Romania duce lipsa de armata de experti pe care alte state o au", a mai spus comisarul european.