Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, vineri, la Sinaia, referindu-se la protestele sindicalistilor din penitenciare, ca "in foarte scurt timp" va avea o solutie pentru aceasta problema, care sa fie "convenabila" sistemului penitenciar din Romania, transmite Agerpres.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Despre revendicarile sindicatelor discut cu domnul ministru Pislaru si eu cred ca in foarte scurt timp o sa am o solutie care sa fie convenabila sistemului penitenciar din Romania. Fac acest lucru nu pentru ca mi-au cerut sindicatele si regret ca au facut aceste proteste si nu au avut rabdarea sa astepte. Fac acest lucru pentru ca e obligatia mea de ministru, deci o faceam oricum, cu sau fara proteste", a afirmat Pruna, la finalul unei intalniri cu presedintii curtilor de apel.

Ministrul a salutat initiativa unora dintre sindicalisti de a deschide penitenciarele pentru a fi vizitate de reprezentantii presei, punctand ca demersul ajuta dezbaterii si le-a raspuns acelora care o acuza ca este "indreptata exclusiv catre problemele detinutilor".

"Sunt obligata, ca ministru, sa fiu de partea persoanelor custodiate pentru ca readuc aminte publicului ca Romania are inca din 2012 o decizie cvasi-pilot de la CEDO care a cerut Romaniei sa corecteze situatia privind suprapopularea. La nivelul lunii iunie 2016, existau la CEDO, numai pentru anul 2016, 2.000 de cereri, toate trimise de persoanele custodiate, asa incat da, le cunosc, ma ocup de aceasta chestiune pentru ca este obligatia mea de ministru al Justitiei. Hotararile de la CEDO nu privesc in niciun caz, niciuna dintre ele, situatia personalului din penitenciare, celor angajati, dar asta nu inseamna ca neglijez acest lucru", a spus Pruna.

In context, ministrul a aratat ca in mandatul sau le-a dat celor care lucreaza in sistemul penitenciar instrumentele care le lipseau.

"Eu cred ca, de cand am venit ministru, am dat sistemului penitenciar, celor care lucreaza, instrumentele care le lipseau si anume un regulament, ca nu il aveau, si pentru ca discutam despre salarizare, o sa reamintesc public ca, prin Ordonanta 20, am dat un spor de asistenta sociala de 25% pentru cei care lucreaza in penitenciare. Nu pentru toti, ca nu toti lucreaza in mod nemijlocit cu detinutul. (...) Imi fac datoria de ministru si fata de unul si fata de ceilalti. In plus, am adus o noua conducere la nivelul ANP, conducere formata din directori de penitenciar care au o experienta mare in spate, care erau in sistem inainte sa fi venit eu ca ministru. Numai astea sunt cateva masuri pe care le-am facut ca ministru si cred ca nu e totul, dar este foarte mult mult pentru un mandat foarte scurt. Dar disting situatia personalului care lucreaza de situatia persoanelor condamnate", a adaugat Raluca Pruna.