Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca este neconstitutionala legea care prevede majorarea salariilor angajatilor din Ministerul Transporturilor, dupa ce a admis sesizarea Guvernului, potrivit Agerpres.

In 11 iulie, Executivul a sesizat CCR cu privire la dispozitiile Legii privind aprobarea OUG 68/2015, care vizeaza masuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, adoptata de Parlament in 28 iunie.

'Am admis sesizarea care se refera la OUG 68/2015, legea de aprobare. Textul prin care se acordau 23 de clase de salarizare in plus salariatilor din Ministerul Transporturilor, asa cum si Guvernul l-a si criticat, si noi am considerat ca este neconstitutional pentru ca, in raport cu celelalte categorii de functionari aflati in aceeasi situatie, creeaza discriminari. Din acest punct de vedere, am admis contestatia, considerandu-se ca s-a incalcat art. 16 din Constitutie cu privire la egalitatea in drepturi', a anuntat miercuri presedintele CCR, Valer Dorneanu, la finalul sedintei.

Executivul a sesizat CCR, in luna iulie, cu privire la dispozitiile Legii privind aprobarea OUG 68/2015, care vizeaza masuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, adoptata de Parlament in iunie.

Guvernul preciza atunci ca are obiectii asupra unui amendament ce a fost introdus in actul normativ privind majorarea salariilor de baza ale personalului din cadrul Ministerului Transporturilor cu 23 de clase de salarizare succesive fata de clasa detinuta, respectiv o majorare salariala de 57,5%, incepand cu 1 septembrie 2016.

Potrivit Executivului, prin Ordonanta 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, incepand cu luna august a anului curent, salariile de baza ale personalului incadrat pe functii publice si contractuale din aparatul propriu al ministerelor, inclusiv Ministerul Transporturilor, se stabilesc, prin asimilare, la nivelul de 70% din nivelul salariilor de baza aferente functiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

'Acordarea unei majorari salariale suplimentare doar pentru personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Transporturilor are caracter discriminatoriu si va duce la inechitati intre personalul din aparatul propriu al ministerelor. Masura contravine astfel scopului art. 3, anume de a elimina diferentele de salarizare pentru munca egala in unitati similare', explica Guvernul.

Executivul mai mentiona ca, prin aplicarea cumulata a prevederilor ordonantei cu amendamentul adoptat de Parlament, personalul din Ministerul Transporturilor ar urma sa beneficieze de o crestere salariala de peste 150% comparativ cu luna septembrie a anului trecut.

Guvernul mai arata ca masura propusa genereaza presiuni financiare suplimentare asupra cheltuielilor bugetului general consolidat de circa 3,4 milioane de lei pentru acest an si 13,6 milioane de lei pentru anul viitor.

Executivul reamintea totodata ca, potrivit Constitutiei, 'nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare'.

In final, Guvernul atragea atentia ca exista riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestei masuri sa nu poata fi acoperit din bugetul aprobat de Parlament, lucru care ar crea premisele unui dezechilibru bugetar si, posibil, depasirea tintei de deficit cu consecinta incalcarii Tratatului de la Maastricht.