Planul de investitii pentru Europa ("Planul Juncker") reprezinta un efort colectiv si coordonat la nivel european, de incurajare a investitiilor in economia reala. Prin Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS) coordonat de Banca Europeana de Investitii, se preia o cota semnificativa din riscul global pentru proiectele viabile din punct de vedere economic si financiar, selectate de un comitet format din experti independenti de pe piata.

Planul de investitii pentru EuropaFoto: Comisia Europeana

Obiectivul principal este mobilizarea resurselor publice si private: FEIS le ofera investitorilor posibilitatea de a plasa capital in proiecte de infrastructura si inovare, precum si in IMM-uri in intreaga Europa. Printr-o garantie cu o valoare totala de 21 de miliarde de euro (16 miliarde de euro din bugetul UE si 5 miliarde de euro de la BEI) se acopera cea mai importanta cota de risc pentru proiectele acceptate, si se vor garanta investitii suplimentare in valoare de cel putin 315 miliarde de euro, intr-o perioada de trei ani.

Dupa un an de existenta, proiectele aprobate in cadrul FEIS au atras deja investitii de peste 100 de miliarde de euro si vor genera beneficii pentru aproape 148.000 de IMM-uri si companii cu capitalizare medie. Investitorii pot co-investi in proiecte individuale sau in platforme de investitii, grupate pe criterii tematice sau regionale. Oportunitatile de investitii exista atat in infrastructura, cat si in fondurile de capital, vizand intreprinderile nou-infiintate (de tip start-up) si IMM-urile.

Planul de investitii pentru Europa ofera oportunitati fara precedent in ceea ce priveste:

  • Promotorii de proiecte din UE, in cautare de investitori, isi pot spori vizibilitatea prin Portalul european pentru proiecte de investitii (PEPI) si pot obtine asistenta prin Platforma europeana de consiliere in materie de investitii (EIAH).
  • Promotorii proiectelor de infrastructura si inovare pot obtine mai usor accesul la finantare pentru proiectele cu un profil de risc mai ridicat, prin FEIS.
  • IMM-urile si companiile cu capitalizare medie isi pot asigura finantarea pentru proiecte prin bancile de promovare nationale si prin intermediarii financiari de pe plan local. Se intareste sustinerea UE acordate in prezent IMM-urilor (COSME si InnovFin) si cresterea finantarii prin imprumuturi.
  • Investitorii institutionali din UE si de peste hotare, vizibilitate globala prin PEPI pentru oportunitati de investitie in Europa.

Pentru a lua legatura cu birourile locale BEI:

http://www.eib.org/infocentre/contact/offices/'

Pentru informatii despre alte tipuri de finantare UE:

http://europa.eu/youreurope/business/funding-grants/access-to-finance/

Pentru a adauga sau a gasi un proiect in portalul dedicat:

https://ec.europa.eu/eipp

VIDEO Portalul european pentru proiecte de investitii