Judecatorii Tribunalelor Valcea si Dolj au intrat luni in salile de judecata doar pentru a judeca cauzele "urgente" in materie penala si "foarte urgente" in materie civila, restul cauzelor fiind amanate. Judecatorii protesteaza astfel, printre altele, impotriva unei decizii a Guvernului de a nu include magistratii in aplicarea OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor, prin care salariile judecatorilor s-ar fi majorat cu 18%. Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a declarat pentru HotNews ca va luat legatura cu ministrul muncii pentru a discuta "cu cei aflati in protest", intrucat Ministerul Muncii se ocupa de politica salariala.

  • Potrivit informatiilor HotNews, actiuni similare de protest s-au desfasurat astazi la mai multe instante din intreaga tara. Pana la aceasta ora, la nivelul parchetelor niciun magistrat nu se afla in greva, conform informatiilor transmise de Parchetul General la Ministerul Justitiei.

Protestul judecatorilor are loc in contextul alegerilor aflate in plina desfasurare la nivelul instantelor pentru desemnarea judecatorilor care vor candida pentru un post in Consiliul Superior al Magistraturii.

  • Raluca Pruna, ministrul Justitiei, pentru HotNews.ro: "Iau act de informatiile din presa cu privire la proteste la nivelul instantelor si reiterez ca politica salariala se face de catre Ministerul Muncii. Intentionez sa iau legatura cu ministrul muncii pentru ca ministerul sa discute cu cei aflati in protest despre revendicarile lor".

Magistratii celor doua instante au diverse solicitari, pe care le puteti consulta mai jos asa cum au fost ele redate in comunicatele de presa emise de cele doua institutii. Judecatorii celor doua tribunale au in comun urmatoarele solicitari:

- controlul constitutionalitatii ordonantei OUG 43/2016 prin care acestia au fost exclusi de la aplicarea prevederilor ordonantei OUG 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.

- demisia ministrului justitiei

- aplicarea unor hotarari ale Inaltei Curtii de Casatie si Justitie (RIL si HP)

- guvernul sa emita acte normative doar cu respectarea normelor constitutionale

Precizam ca salariul unui judecator in Romania porneste de la 5.000 de lei si ajunge pana la 14.000 de lei, in functie de grad si vechime.

Potrivit unui comunicat de presa al Tribunalului Valcea, judecatorii instantei solicita urmatoarele:

1. Solicita public puterii executive sa aplice hotararile date de Instanta Suprema in Recurs in interesul legii si in procedura dezlegarii unor chestiuni de drept, in concordanta cu normele legale in vigoare si sa puna in executare hotarile judecatoresti.

2. Puterea executiva sa transpuna de indata in acte normative si in masuri administrative Hotararile Curtii Europene de Justitie pentru a preintampina "valurile" de litigii generate de neexecutare de catre executiv a acestor hotarari (cu titlu de exemplu, restituirea taxei de prima inmatriculare, poluare, etc)

3. Solicita public Guvernului sa emita acte normative doar cu respectarea normelor constitutionale;

4. Solicita aplicarea nediscriminatorie a actelor normative pentru toti destinatarii lor;

5. Aproba memoriul formulat de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania si solicita public Avocatului Poporului sa initieze controlul de constitutionalitate a OUG 43/2016;

6. Solicita public demisia Ministrului Justitiei;

7. Aproba Memorandumul adresat Guvernului, intocmit de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si de Asociatia Magistratilor din Romania.

Potrivit unui anunt publicat pe site-ul Tribunalului Dolj, solicitarile magistratilor acestei instante sunt urmatoarele:

- puterea executiva sa aplice hotararile date de ICCJ in RIL si HP in concordanta cu normele legale in vigoare;

- Guvernul sa emita acte normative doar cu respectarea legii de abilitare data de Parlament si a normelor constitutionale;

- Guvernul sa puna in executare hotararile judecatoresti;

- aplicarea nediscriminatorie a actelor normative pentru toti destinatarii lor;

- sesizarea Avocatului Poporului pentru a initia controlul de constitutionalitate a OUG 43/2016;

- solicitarea ca presedintele CSM sa ceara CCR sa constate existenta unui conflict intre puterile statului;

- adoptarea Memorandumului trimis de ANR si UNJR;

- demisia ministrului justitiei.

Citeste si: Asociatiile de magistrati ii solicita premierului Ciolos sa aplice un OUG care mareste salariile unor bugetari si magistratilor / Acestia ar beneficia de o crestere a veniturilor cu 18%