Trei milioane de elevi din toata tara se intorc la scoala luni in conditiile in care Ministerul Educatiei a anuntat, intr-un raspuns remis Mediafax, ca peste 4.200 de scoli din Romania nu au autorizatie sanitara si nici aviz de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU).

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

In total, 4.221 de cladiri scolare din intreaga tara necesita aviz de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si autorizatie de sanatate de la directiile de sanatate publice, potrivit cifrelor oficiale transmise de Ministerul Educatie.

De asemenea, tot la nivel national, sunt 20.710 cladiri care nu au aceste avize si autorizatii, insa nu toate le necesita, aici fiind implicati mai multi factori, cum ar fi anul de constructie, reabilitarea/renovarea acestora.

Datele comunicate de Ministerul Educatiei mai arata ca, in Romania, functioneaza 18.746 de institutii de invatamant cu personalitate juridica, care opereaza in 26.733 de cladiri.

In ceea ce priveste unitatile de invatamant din Capitala, primarul general Gabriela Firea a declarat ca in jur de 500 de scoli ar avea probleme cu avizele ISU.

Termenul de solicitare a finantarii lucrarilor necesare scolilor pentru obtinerii autorizatiei sanitare de functionare se prelungeste pana la data de 20 septembrie 2016, potrivit unei informari a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Prelungirea temenului, pana pe 20 septembrie, vine dupa ce fonduri in valoare 800.000.000 lei - circa 66% din bugetul Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL) - nu au fost solicitate.