Magistratii de la Judecatoria Barlad au dispus, marti seara, masura controlului judiciar fata de comandantul Politiei municipiului Barlad, comisar-sef Vasile Chelaru, acuzat de abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si instigare la delapidare, potrivit Agerpres.

Potrivit procurorilor, Chelaru ar fi actionat pentru efectuarea defectuoasa a cercetarilor intr-un dosar de viol, lipsire de libertate si favorizarea infractorului. In dosarul mentionat, psihologul Ionut Bratianu, seful Centrului de Primiri in Regim de Urgenta a Copilului Abuzat si Exploatat Barlad este acuzat ca ar fi intocmit o expertiza psihologica favorabila in cazul unui suspect de viol, la interventia sefului politiei barladene, inducand in eroare organele de ancheta. Violul s-a petrecut in luna aprilie a anului 2015, victima fiind o adolescenta de 17 ani din comuna vasluiana Gherghesti.

"La data de 14.06.2016, contrar prevederilor art. 300 C.pr.pen. si art. 303 alin. 2 C.pr.pen., Chelaru Vasile l-a indrumat pe ofiterul de caz sa emita o adresa catre B. I. pentru ca raportul de expertiza psihologica sa poata fi depus la dosarul cauzei. (...) Anterior, procurorul de caz fusese informat de catre ofiterul de caz cu privire la o eventuala interventie a sefului politiei in favoarea inculpatului Butnaru Cristian (...) Chelaru Vasile isi foloseste atributiile conferite de lege nu pentru a pastra si restabili ordinea de drept sau de a veghea la respectarea si aplicarea legii in institutiile publice, ci pentru a obtine diverse avantaje in interes personal conferite tocmai de functia sa sau pentru a sprijini activitatea infractionala a unor persoane cu care se afla in relatii apropiate", se arata in referatul Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad.

Totodata, procurorii au aratat ca seful Politiei Barlad folosea in interes personal autoturismele aflate in dotarea institutiei si ca, profitand de autoritatea pe care o avea in fata subalternilor, scotea politisti din dispozitiv, pentru a-si rezolva problemele.

Joia trecuta, procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Barlad au ridicat o serie de documente de la Politia municipiului Barlad, fiind vizat comisar-sef Vasile Chelaru si alti trei angajati ai politiei barladene.

Luni, Vasile Chelaru a fost retinut pentru 24 de ore.