Aspiratiile spre bine si frumos ale tinerei generatii trebuie sustinute de intreaga societate, care are responsabilitatea de a-i orienta pe tineri si de a le cultiva increderea pentru a iubi valorile spirituale, morale si culturale perene, a afirmat joi seara patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, in deschiderea celei de a treia editii a Intalnirii Tinerilor Ortodocsi din toata lumea, informeaza Agerpres.

Patriarhul DanielFoto: basilica.ro

Intaistatatorul BOR a indemnat la cultivarea de catre tineri a bucuriei fata de familia crestina.

"Va incurajam sa cultivati cu bucurie iubirea fata de familia crestina, care poate fi descoperita numai in Biserica, deoarece aici ea are valoare de icoana a iubirii lui Hristos fata de umanitate, iar sfintii Bisericii sunt modele de viata in Hristos si rugatori pentru toti tinerii din lume", a indemnat patriarhul.

Pe esplanada Catedralei Patriarhale a avut loc joi deschiderea oficiala a evenimentului, tinerii participanti fiind intampinati de Patriarhul Daniel.

In cadrul festivitatii de deschidere a fost oficiata slujba de Te Deum. Alaturi de Patriarhul Daniel au slujit Teofan - mitropolit al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Laurentiu - mitropolit al Ardealului, Iosif - arhiepiscopul si mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, PS Parinte Qais, episcop de Erzurum, episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploiesteanu si Ieronim Sinaitul, Timotei Prahoveanu - episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Grupul Psaltic "Tronos" al Catedralei Patriarhale a intonat Imnul de stat al Romaniei, iar Orchestra Metropolitana Bucuresti, dirijata de maestrul Daniel Jinga, a cantat imnul intalnirii, alaturi de Mihai Georgescu, solistul trupei Bere Gratis.

Momentul a fost urmat de prezentarea invitatilor, rand pe rand reprezentanti ai tinerilor ortodocsi din Grecia, din Egipt, din partea Patriarhiilor Ierusalimului si Alexandriei si a Intregii Africi, a Antiohiei, din celelalte patriarhii autocefale - Serbia, Bulgaria, Polonia, Georgia, Cipru, Albania, Ucraina, dar si din SUA (Arhiepiscopia Ortodoxa a celor doua Americi).

La intalnire au fost prezente delegatiile tinerilor din arhiepiscopiile din tara si reprezentanti ai romanilor din Diaspora (Spania, Portugalia, Italia, Franta, Germania, Austria, Suedia, Finlanda, Basarabia, nordul Bucovinei si sudul Basarabiei), care au urcat pe scena si si-au prezentat steagul.

Tot joi seara a fost aprinsa flacara Intalnirii Tinerilor Ortodocsi din toata lumea.

Felicitandu-i pe organizatori, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a afirmat cu acest prilej ca "impresionantul eveniment" este "un excelent prilej de invatare".

"Va doresc sa il valorificati din toate punctele de vedere. Fie ca veti cunoaste tineri ca si voi din alte zone, fie ca veti dezbate si veti aprofunda puncte de vedere similare sau diferite, fie ca veti afla cum puteti realiza lucruri impreuna sau initia proiecte in comunitatile voastre, toate acestea sunt rezultate pe care numai o astfel de intalnire o poate genera", a spus Dumitru.

Consilierul prezidential Sergiu Nistor a transmis mesajul presedintelui Klaus Iohannis adresat participantilor, iar secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, le-a vorbit celor prezenti despre "identitatea comuna a Europei Crestine".

Festivitatea s-a incheiat cu prezentarea catorva momente artistice sustinute de Grupul Psaltic "Tronos" al Catedralei Patriarhale, Corul Cantus Domini si de formatia Trei Parale, pe acordurile careia tinerii prezenti pe esplanada Catedralei Patriarhale s-au prins intr-o impresionanta hora romaneasca.

Vineri, in cea de a doua zi a reuniunii, de la ora 19,00 este programata conferinta cu tema "Iisus Hristos - Bucuria Vietii", care va avea loc la Sala Palatului, urmata de Procesiunea Luminilor pe traseul Sala Palatului - Calea Victoriei ￯ Splaiul Independentei - Catedrala Patriarhala.

2.500 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani, din toate eparhiile ortodoxe romane, precum si reprezentanti ai unor Biserici Ortodoxe surori participa la Intalnirea Tinerilor Ortodocsi din toata lumea. Manifestarea incununeaza evenimentele dedicate tinerilor si organizate in cuprinsul Patriarhiei Romane in Anul Omagial al Educatiei Religioase a Tineretului Crestin Ortodox.