Reprezentantii NATO sunt "in general ingrijorati" de eforturile continue ale media ruse de stat, controlate de Kremlin, de a transmite, in mod deliberat, informatii gresite sau chiar false pentru a forma opinia publica in tarile aliate, a declarat luni secretarul general adjunct al Aliantei Nord-Atlantice, Alexander Vershbow, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul roman de Externe, Lazar Comanescu, transmite Agerpres.

Alexander VershbowFoto: NATO

El a facut aceasta afirmatie in contextul informatiilor potrivit carora focoase nucleare gestionate de NATO ar fi fost transportate in Romania din Turcia, in contextul tentativei de lovitura de stat de la Ankara.

"Ca regula generala, noi nu confirmam sau infirmam informatii despre locul unde se afla armele nucleare, dar luam foarte in serios siguranta si securitatea armelor nucleare ale statelor membre gestionate de NATO si suntem increzatori ca securitatea si siguranta lor este mentinuta", a spus Vershbow.

El a precizat ca "aliatii nu intentioneaza, nu planifica si nu vad niciun motiv sa amplaseze arme nucleare pe teritoriile noilor state membre".

De asemenea, oficialul NATO a vorbit despre o eventuala incercare a media ruse de a "dezinforma".

"Daca acesta este un exemplu de dezinformare din partea Rusiei sau eforturi pentru a promova dezinformarile altora, nu pot spune cu siguranta, dar, in general, suntem ingrijorati de eforturile continue ale media ruse de stat, controlate de Kremlin, de a transmite in mod deliberat informatii gresite sau chiar false pentru a forma opinia publica in tarile aliate", a spus el.

Ministrul roman de Externe a sustinut declaratia oficialului NATO: "Subscriu in intregime la ceea ce a spus ambasadorul Vershbow legat de modul in care se concep si se vehiculeaza anumite informatii si cred ca acest lucru trebuie intotdeauna avut in vedere atunci cand apar asemenea informatii, in ce masura continuarea discutarii despre ele sau diseminarea in continuare a unor opinii pe asemenea chestiuni sunt utile", a declarat seful diplomatiei romane.