Reportajul Sky News nu este o poveste gratuita, fiind vorba de credibilitatea Romaniei intr-un context mai general al unor decizii eventuale referitoare la Spatiul Schengen, a afirmat joi fostul premier Adrian Nastase, potrivit Agerpres.

"Eu cred ca trebuie sa intelegem miza acestei chestiuni. Dupa parerea mea, este vorba de credibilitatea Romaniei intr-un context general al unor decizii eventuale referitoare la Spatiul Schengen. Eu nu cred ca povestea asta este gratuita, un amuzament al unui personaj oarecare. Din experienta mea, am vazut ca astfel de intamplari au aparut in diferite momente. Exemplu - embargoul privind armele in ceea ce priveste conflictul din Iugoslavia din 1991-1992 si acuzatiile la adresa Romaniei care erau indreptate dinspre presa de la Budapesta ca noi am fi incalcat embargoul de arme", a declarat Nastase la Romania TV.

Intrebat daca, in opinia sa, ar fi vorba despre o conspiratie, fostul premier a aratat ca "este vorba de anumite interese la un nivel mai ridicat decat cel al redactorilor, reporterilor de la Sky News" si totodata despre "o atacare a credibilitatii pentru anumite scopuri". "Cred ca miza e mai importanta, va trebui sa o descoperim. Problema este ca in spatele domnului Ramsay s-a asezat totusi conducerea canalului de televiziune, iar in spatele acestui canal de televiziune eu banuiesc totusi anumite interese", a completat el.

Procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, miercuri, ca au fost identificate armele si persoanele mascate care apar in reportajul Sky News si ca in acest caz se confirma un "scenariu", despre care crede ca a fost pus la cale de jurnalistii britanici. Procurorii iau in calcul sa extinda acuzatiile si pentru jurnalistii britanici de la Sky News care au realizat reportajul privind traficul de arme din Romania, au declarat, joi, pentru Agerpres, surse judiciare.

De asemenea, procurorii vor merge pe o noua acuzatie, respectiv infractiuni contra securitatii nationale prin comunicarea de informatii false, prevazuta la art. 404 din Codul penal. Procurorii DIICOT au retinut joi seara doua persoane care apare in reportajul realizat de televiziunea britanica Sky News despre un presupus trafic cu arme. Este vorba de Levente Pantics si Atilla Szaba Pantics.