Presedintele Klaus Iohannis si ministrul Educatiei Mircea Dumitru iau parte la deschiderea oficiala a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania (FOSR), desfasurat in perioada In perioada 8-16 august la Galati. In cadrul FOSR 2016, liderii studentilor din intreaga tara vor dezbate cele mai importante probleme si interese ale studentilor din Romania, stabilind prioritatile federatiei pentru urmatorul an, informeaza organizatorii evenimentului, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), intr-un comunicat de presa.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Forumul reuneste peste 350 de studenti din 17 centre universitare din tara. Evenimentul este organizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

La deschiderea oficiala, desfasurata marti dimineata incepand cu ora 10:40, in Aula Magna a Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, vor lua parte presedintele Klaus Iohannis, ministrul Educatiei Mircea Dumitru, Andrei Popescu - secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului, si fostul ministru al Educatiei Sorin Cimpeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor.

De asemenea, vor lua cuvantul si reprezentanti din partea Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior, Federatiei Sindicale "Alma Mater", Societatii Academice din Romania, Consiliului Tineretului din Romania, respectiv Consiliului National al Elevilor. Presedintele ANOSR, Vlad Chereches, va deschide evenimentul prezentand perspectiva studentilor asupra starii actuale invatamantului superior romanesc, iar ceilalti vorbitori vor fi invitati sa prezinte perspectiva lor si planurile institutiilor pe care le reprezinta in acest domeniu.

Pe parcursul evenimentului, cei peste 350 de participanti vor lua parte la diverse ateliere de lucru si dezbateri in cadrul carora vor creiona obiectivele ANOSR in domeniul invatamantului superior, si care vor fi prezentate inclusiv partidelor politice, in contextul alegerilor parlamentare din aceasta toamna. Miercuri, de la ora 20:00, in Sala de Spectacole a Casei de Cultura a Studentilor din Galati, va avea loc o dezbatere asupra obiectivelor studentilor la care au fost invitati toti parlamentarii si presedintii de partide parlamentare din judetul Galati.

ANOSR va aborda 4 domenii distincte ce tin de invatamantul superior si viata studenteasca (academic, profesional, social si etic), precum si unul transversal, ce este in stransa legatura cu toate cele patru (finantarea educatiei).

Atelierele de lucru vor aborda subiecte precum caminele studentesti, cantinele universitare, taxele aplicate studentilor, reducerile de care beneficiaza (sau ar trebui sa beneficieze) studentii, serviciile de orientare si consiliere in cariera, invatamantul centrat pe student, formarea cadrelor didactice, asigurarea calitatii educatiei, etica, integritatea si buna guvernanta in institutiile de invatamant superior, internationalizarea invatamantului superior sau functionarea caselor de cultura ale studentilor, precizeaza organizatorii.

Concluziile dezbaterilor vor sta la baza strategiei pe care ANOSR o va adopta in urmatorul mandat.

Joi, incepand cu ora 20:00, pe Plaja Dunarea (str. Victor Valcovici nr. 1), va avea loc Targul Organizatiilor Studentesti, unde fiecare organizatie membra a ANOSR isi va prezenta activitatea.

Incepand de sambata, va debuta Adunarea Generala a Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania. In cadrul acesteia se va realiza un bilant al mandatului 2015-2016 si va fi ales un nou Birou de Conducere, care va avea misiunea sa implementeze planul de actiune stabilit in aceste zile la Galati.

Intregul eveniment este organizat cu sprijinul Ligii Studentilor din Galati (LSG), al Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati si al Casei de Cultura a Studentilor din Galati.

"Participarea celor mai importanti actori din sfera domeniului educational si de tineret la Forumul Organizatilor Studentesti din Romania confirma din nou rolul foarte important pe care ANOSR il are in reprezentarea drepturilor si intereselor studentilor din Romania. Speram sa avem o saptamana cat mai productiva la Galati si ca mesajul si concluziile noastre sa fie receptate cum se cuvine de guvern, dar si de partidele politice din Romania. Ne pregatim pentru un eveniment foarte important pentru societatea romaneasca, alegerile parlamentare, si speram ca viitorul parlament sa fie unul care sa acorde o importanta mult mai mare educatiei, nu ca pana in prezent, astfel ca vom transmite toate obiectivele noastre si catre toate partidele politice active si ii vom invita sa si le asume in programele politice", a declarat Vlad Chereches, presedinte ANOSR.