Numarul romanilor din strainatate inscrisi in Registrul electoral pana la data de 8 august a ajuns la 5481, a anuntat luni Autoritatea Electorala Permanenta, potrivit Agerpres.

Potrivit comunicatului de presa al AEP, 4.286 dintre acestia opteaza pentru votul prin corespondenta, iar 1.195 pentru votul in sectiile de votare.

Ca in fiecare comunicat transmis pe aceasta tema de AEP, insitutia face apel "la cetatenii romani din afara granitelor tarii sa se adreseze misiunilor diplomatice si oficiilor consulare in vederea depunerii documentelor necesare inscrierii in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sau la o sectie de votare din apropierea locuintei. De asemenea, Autoritatea recomanda alegatorilor romani din strainatate sa se informeze la Ministerul Afacerilor Externe in legatura cu organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare in afara tarii".

Conform datelor institutiei, cele mai multe cereri de vot prin corespondenta vin din Spania - 2.045, Italia - 953. Urmeaza Franta - 186, Germania - 170, Marea Britanie - 131, Belgia - 117. Exista si numeroase state unde doar cateva zeci de cetateni romani au optat pentru votul prin corespondenta sau chiar cate un singur roman.

In ceea ce priveste cererile pentru organizarea de sectii de votare in strainatate, cele mai multe solicitari vin tot din Spania - 467, urmata de Republica Moldova - 361 si Italia - 137.