Franta ar putea sa importe grau din Romania, pentru a satisface necesitatile de consum intern si cererile de export, in conditiile in care se confrunta cu cea mai slaba recolta din ultimii zece ani, potrivit Bloomberg.

Cel putin o companie din Franta - cel mai mare producator de grau din Uniunea Europeana - negociaza sa importe grau din Romania, in conditiile in care ploile puternice din mai si iunie au afectat recolta, potrivit unei surse apropiate discutiilor, dar care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Expertii arata ca fermierii francezi s-ar putea confrunta cu cea mai slaba recolta incepand din anul 2003.

Contractele futures pentru decembrie au crescut cu peste 7% si maresc atractivitatea importurilor din tari precum Ucraina si Romania.

In acest timp, productia de grau din regiunea Marii Negre creste in continuu. Rusia va recolta in acest an un estimat de 69 de milioane de tone - o cifra record, iar recolte bune se anunta si din Ucraina.

Contractele futures pentru decembrie urcau joi cu 0,5% pana la 169 euro pe tona in Paris, Bloomberg noteaza ca este vorba de un pret cu 20 de dolari mai mare decat graul de calitate mai buna vandut din Romania si din Ucraina. Graul cultivat in Franta are in general un continut de proteina de circa 11%, sub cifra de 12,5% a graului din regiunea Marii Negre.