Cele sase tari membre fondatoare ale Uniunii Europene, inclusiv Germania si Franta vor presa ca negocierile cu Marea Britanie despre iesirea din UE sa inceapa cat mai curand posibil, au spus ministrii de externe reuniti sambata la Berlin, potrivit Politico.eu.

Britanicii au decis ca vor sa plece, UE le spune: OK, dar mai repedeFoto: YouTube

„Acest proces trebuie sa inceapa cat mai curand cu putinta, sa nu ramanem incurcati”, a spus ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, la o intalnire cu colegii lui din Franta, Belgia, Luxemburg, Italia si Olanda.

Steinmeier a declarat ca David Cameron are „o responsabilitate dincolo de UK” sa initieze pasii formali pentru iesirea Marii Britanii si sa „ne dea sansa sa ne ocupam de viitorul Uniunii Europene”.

„Vom incepe acest proces imediat, asta trebuie sa fie clar – poporul britanic si-a exprimat optiunea”, a spus si seful diplomatiei franceze Jean-Marc Ayrault.

„Si celelalte 27 de state membre UE trebuie sa fie respectate”, a declarat el adaugand ca nu este acceptabil ca Marea Britanie sa desfasoare un joc ‚de-a soarecele si pisica”

„Bineinteles ca un nou premier (britanic) trebuie numit, asta probabil ca va dura cateva zile, dar este destul de urgent. Este in interesul Marii Britanii si in interesul europenilor sa nu avem o perioada de incertitudine care ar avea consecinte financiare si care ar putea avea consecinte economice si politice”, a intarit Ayrault.

Vorbind despre summit-ul de saptamana viitoare cu liderii UE, inclusiv David Cameron, ministrul francez a spus ca „va fi multa presiune pe Cameron marti sa miste lucrurile”.

Semnalul clar dat de diplomatii europeni vine in conditiile in care liderul taberei pro-Brexit, Boris Johnson a spus ca nu exista nicio graba pentru a invoca articolul 50 din Tratatul UE, iar premierul britanic nu a dat niciun termen privind noul sef al Guvernului de la Londra.

Liderii politici nu sunt singurii care se grabesc sa tranteasca usa, semnale clare venind si din sectorul financiar.

Negocierile cu Marea Britanie pentru parasirea UE trebuie desfasurate rapid pentru a limita starea de incertitudine, a spus sambata Francois Villeroy de Galhau, membru in consiliul Bancii Centrale Europene.

Semnalele ca la varful UE s-a hotarat ca divortul trebuie sa fie unul cat mai rapid au fost date inca de vineri.

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, Donald Tusk, presedintele Consiliului European, Mark Rutte (premierul Olandei, care detine presedintia rotativa a Consiliului UE) si Jean-Claude Juncker, seful Comisiei Europene, au cerut Marii Britanii sa puna "rapid" in practica decizia cetatenilor, "oricat de dureroasa ar fi".