Vremea va ramane friguroasa in toate zonele tarii, pana in ajunul Craciunului, cand se va incalzi usor, in medie cu doua grade Celsius, a anuntat marti, ministrul Mediului Attila Korodi. In perioada dintre Craciun si Revelion, vremea va ramane in continuare destul de calda, iar posibilitatea de ninsoare este mica. In ziua de Revelion insa, vremea se va raci din nou in intreaga tara, existand posibilitatea ca in majoritatea zonelor tarii sa ninga din nou.

Dupa zilele libere de Revelion, vremea se va incalzi usor pentru inca doua trei zile, a mai spus Korodi.

"Din pacate, este putin probabil ca romanii sa aiba un Craciun cu zapada proaspat cazuta", a spus Korodi, care a precizat ca totusi temperaturile scazute vor face ca zapada asternuta deja sa se mentina si in saptamana Sarbatorilor de iarna.

"In apropierea zilei de 25 decembrie, temperaturile la nivelul tarii vor creste cu aproximativ doua grade Celsius. In timpul zilei temperaturile vor fi pozitive, de pana la patru grade, iar noaptea nu vor cobori sub minus cinci grade. Sansele de precipitatii sunt reduse, cele mai mari fiind la munte" a spus ministrul Mediului.

Korodi a mai precizat ca singurele zone in care ar putea ninge in aceasta perioada sunt cele din nordul si centrul tarii, unde temperaturile vor fi ceva mai reduse. Aceasta situatie se va schimba pe 31 decembrie cand "exista sanse mari de ninsoare pe tot teritoriul Romaniei, tendinta care se va mentine pana la jumatatea primei luni din 2008" a mai spus ministrul Mediului.

Prognoza pe 2008

Si directorul ANM, Ion Sandu, a declarat ca urmeaza o iarna normala, fara temperaturi extreme pe perioade lungi de timp si un an in care nu vor fi nici precipitatii abundente, dar nici seceta.

„in lunile aprilie-mai, cantitatile de precipitatii vor fi apropiate de norme, dar nu sub normele climatologice. Acest fapt, coroborat cu temperaturile ridicate ce ar putea duce la topirea brusca a zapezii, arata ca exista un risc de inundatii pe raurile mici. Dar, daca la inceputul iernii trecute am putut spune ca va fi un an secetos, acum putem spune ca vom avea un an normal din punct de vedere al temperaturilor si precipitatiilor", a concluzionat Ion Sandu.