Universitatea din Bucuresti este cea mai bine clasata institutie de invatamant superior din Romania in QS Top 200 universitati din Tarile in Curs de Dezvoltare din Europa si Asia Centrala (EECA), fiind plasata pe locul 32. Este urmata de Universitatea Babes Bolyai, pe pozitia 36. In clasament apar 11 universitati romanesti, dintre care 5 universitati noi in clasament, Romania beneficiind de editia extinsa din acest an.

Universitatile romanesti in QS TOP 200 EECAFoto: topuniversities.com

Cea de-a treia editie extinsa a Clasamentului QS: Tarile in Curs de Dezvoltare din Europa si Asia Centrala (EECA) a fost lansata sptamana aceasta, de QS Quacquarelli Symonds, analist global asupra invatamantului superior.

Universitatea din Bucuresti ramane cea mai bine clasata institutie de invatamant din Romania, crescand cu patru locuri si ajungand pe locul 32 in regiune. In clasamentul Top 50 regional au fost incluse si celelalte universitati din cadrul Consortiului Universitaria: Universitatea "Babes - Bolyai" din Cluj - Napoca - locul 36 (de la locul 41), Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi - locul 49 (de la locul 51) si Universitatea de Vest din Timisoara - locul 59 (de la 58).

Universitatile romanesti in QS Top 200 EECA:

QS Top 200 EECA:

Clasamentul reprezinta componenta regionala a Clasamentului International al Universitatilor creat de QS si vine in sprijinul studentilor interesati de mobilitati internationale, membri ai comunitatii academice si cei interesati de politici educationale din regiunea EECA, a tarilor in curs de dezvoltare din Europa si Asia Centrala. In acelasi timp, clasamentul contribuie la diferentierea universitatilor pe plan regional si mondial. Astfel, se urmareste analizarea performantelor internationale ale institutiilor de invatamant superior, precizeaza Universitatea din Bucuresti intr-un comunicat de presa.

  • Metodologia utilizata de QS presupune aplicarea mai multor indicatori principali:

Reputatia academica (30%) - reputatia globala este evaluata prin doua cercetari internationale principale. Primul dintre ele este QS Global Academic Survey, care le cere cercetatorilor din lume sa identifice institutiile pe care le percep ca realizeaza cele mai bune performante in domeniul lor.

Reputatia angajatorului (20%) - QS Global Employer Survey le solicita absolventilor angajati sa numeasca institutiile pe care le considera ca produc cei mai buni absolventi din sectorul lor de activitate. Acest indicator urmareste sa reflecte reputatia intuitionala pe piata de angajare a absolventilor.

Rata facultate/student (15%) - Aceasta este bazata pe numarul de studenti inscrisi comparat cu personalul academic full-time, care urmareste sa ofere un indicator al angajarii fiecarei institutii de a oferi standarde inalte de sprijin academic.

Alti indicatori inclusi in metodologie sunt: Articole pe facultate (10%), impact web (10%), Personal cu studii doctorale (5%), Citari pe articol (5%), Facultate Internationala (2.5%) si studenti internationali (2.5%).

QS Quacquarelli Symonds ofera analize specializate asupra mediului academic universitar si de afaceri inca din anul 1990. Clasamentele internationale ale universitatilor QS World University Rankings sunt cele mai populare din lume si sprijina mobilitatile studentesti internationale prin oferirea de informatii comparative obiective.

Clasamentul QS : Tarile in Curs de Dezvoltare din Europa si Asia Centrala (EECA) poate fi consultat aici.