Cele doua Camere ale Parlamentului au inceput, marti dimineata, dezbaterile la Legea bugetului pe 2008, pentru a carei aprobare este necesar votul a jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor.

La sedinta comuna au participat premierul Calin Popescu Tariceanu si membrii ai Guvernului. Intr-o declaratie facuta in fata parlamentarilor, Tariceanu a sustinut ca bugetul pe 2008 asigura prosperitatea Romaniei si a cerut sa fie votat, dupa ce a prezentat cele sapte principii pe baza carora a fost realizat proiectul de buget.

Parlamentarii au decis ca pentru dezbaterile la amendamentele proiectului de lege privind bugetul de stat pe anul 2008 sa fie alocate 8 ore. In doar cateva ore, articolele si anexele au fost adopate in doar cateva ore.

Comisiile de buget-finante au aprobat, saptamana trecuta, numeroase amendamente, majoritatea propuse de PSD. Social-democratii au amenintat, insa, ca nu vor vota bugetul daca nu se vor aplica mai multe masuri sociale. Este vorba despre marirea cu 30% a salariilor cadrelor didactice, acordarea unui procent din PIB pentru cercetare, majorarea salariului minim pe economie, compensare medicamentelor pentru pensionari.

PD-L a anuntat ca nu vor vota proiectul, dar va vota bugetul asigurarilor sociale, pentru a putea fi pusa in aplicare masura de crestere a pensiliilor.

Reprezentanti ai principalelor sindicate nationale au pichetat Palatul Parlamentului, in timpul dezbaterilor despre buget. Potrivit sindicalistilor, proiectul de buget in forma actuala va fundamenta o politica profund anti-sociala, cu efecte dramatice pe termen mediu si lung.

In pofida faptului ca a fost anuntata o reducere a fiscalitatii, ea va fi suportata de forta de munca din Romania, sustin sindicalistii. Actiunile de protest vor continua si in urmatoarele doua zile.

Dupa dezbaterile din Comisii, proiectul de buget a suferit o singura modificare notabila: cresterea de la 2,7% la 3% a procentului din PIB alocat agriculturii. Pentru educatie au ramas alocate 6% din PIB, pentru sanatate 4,5%, pentru cercetare 0,7% si pentru aparare 1,91% din Produsul Intern Brut.