Republica Moldova a inregistrat progrese in unele aspecte ale combaterii traficului de persoane, dar inca trebuie sa imbunatateasca situatia in ceea ce priveste finantarea asistentei si a masurilor de protectie pentru victimele acestui fenomen, releva un raport elaborat de Grupul de experti pentru lupta impotriva traficului de fiinte umane (GRETA) al Consiliului Europei si publicat marti, potrivit Agerpres.

Documentul analizeaza evolutiile survenite in combaterea traficului de persoane in Republica Moldova in perioada scursa de la publicarea primului raport de acest fel al GRETA, in februarie 2012, cu privire la implementarea Conventiei privind combaterea traficului de fiinte umane a Consiliului Europei.

Incepand din 2012, cadrul juridic pentru combaterea traficului de persoane a evoluat constant, incluzand sanctiuni sporite pentru traficanti. Autoritatile de la Chisinau au reusit sa extinda categoriile de personal pregatit si sa ridice gradul de constientizare asupra riscurilor traficului de persoane.

Totusi, raportul evidentiaza cateva domenii unde este nevoie de eforturi suplimentare. Grupul de experti pentru lupta impotriva traficului de fiinte umane al Consiliului Europei le solicita autoritatilor moldovenesti sa furnizeze finantarea adecvata a asistentei si a masurilor de protectie pentru victime si sa garanteze ca toate victimele au acces efectiv la asistenta medicala publica.

Referitor la copiii victime ale traficului de persoane, GRETA cere autoritatilor sa-si sporeasca eforturile pentru identificarea acestor victime, pentru a le oferi adapost adecvat si a le asigura monitorizarea pe termen lung a reintegrarii lor.

''GRETA ia nota de eforturile de prevenire a traficului cu scopul exploatarii in munca, dar considera ca aceste eforturi trebuie sa fie intensificate, prin consolidarea monitorizarii recrutarii si implicarea sectorului privat. De asemenea, GRETA subliniaza necesitatea consolidarii pregatirii inspectorilor de munca pentru a identifica proactiv victimele traficului in scopul muncii fortate'', mai mentioneaza raportul citat.

Mai mult, Grupul de experti pentru lupta impotriva traficului de fiinte umane al Consiliului Europei considera ca autoritatile din Republica Moldova trebuie sa garanteze anchetarea si condamnarea cazurilor de trafic de fiinte umane. ''In acest context, GRETA le solicita autoritatilor din Republica Moldova sa foloseasca deplin masurile avute la dispozitie pentru a proteja victimele si martorii traficului de persoane si sa aloce fondurile necesare pentru implementarea masurilor respective'', indica documentul.

Potrivit statisticilor oficiale, anul trecut 310 persoane au fost identificate drept victime ale traficului in Republica Moldova.

Federatia Rusa, Turcia, partea de nord a insulei Cipru si Emiratele Arabe Unite au fost principalele destinatii ale victimelor traficului de fiinte umane.

Traficul de persoane in vederea exploatarii sexuale a ramas cea mai raspandita forma a acestui fenomen (45% dintre victimele identificate), dar traficul in scopul muncii fortate ￯ Rusia fiind principala destinatie a cetatenilor moldoveni victime ale acestui fenomen ￯ a sporit, ajungand sa reprezinte 44% dintre cazuri. Numarul persoanelor identificate in Republica Moldova ca victime ale traficului pentru a fi fortate sa cerseasca a sporit la 9% din total, se mai arata in raportul GRETA.