Waari Ghessan, considerat liderul unei grupari de evaziune fiscala care a provocat un prejudiciu statului de circa 4 milioane de euro, a fost retinut, joi seara, pentru 24 de ore, dupa audierile de la DIICOT Timisoara, transmite Mediafax.

In urma audierilor care au durat aproape zece ore, procurorii DIICOT au decis, joi seara, retinerea pentru 24 de ore a omului de afaceri sirian Waari Ghessan sub acuzatia de constituire a unui grup infractional si evaziune fiscala.

La ora transmiterii acestei stiri, ceilalti 19 suspecti erau inca audiati de procurorii DIICOT Timisoara.

Procurorii DIICOT vor decide vineri daca il vor prezenta pe omul de afaceri sirian magistratilor Tribunalului Timis cu propunere de arestare preventiva.

Politisti de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate, insotiti de jandarmi, au descins, joi dimineata, la 20 de adrese din judetele Timis, Bihor, Mehedinti si Dolj, la locuintele unor persoane si la sediul unei firme, perchezitiile fiind parte intr-un dosar de evaziune fiscala.

Potrivit anchetatorilor, liderul gruparii ar fi omul de afaceri Waari Ghesan care, impreuna cu alti suspecti, ar fi organizat o grupare de evaziune fiscala care intrase in diverse domenii, de la tranzactii fictive cu materiale de constructii, pana la vanzarea de zahar cumparat de pe piata neagra sau prestari de servicii fictive catre alte firme, valoarea prejudiciu fiind estimat la circa 4 milioane de euro.

Dupa descinderi, omul de afaceri sirian si alti 19 suspecti au fost dusi la audieri la sediul DIICOT Timisoara.

Waari Ghesan este un cunoscut om de afaceri din Banat, cel care printr-o firma, vizata acum de anchetatori, a infiintat in judetul Timis, in anul 2002, primele magazine de tip economat. Aceste magazine aveau ca obiect de activitate vanzarea cu amanuntul a produselor de baza la un pret cu cel putin 10 la suta mai mic fata de pretul mediu stabilit in fiecare unitate administrativ-teritoriala. Pana la finele anului 2003, in Timis existau 30 de magazine de acest tip detinute de aceasta firma. Presa de atunci relata ca infiintarea acestor magazine s-a facut fara ca reprezentantii Consiliului Judetean Timis sa fi organizat o licitatie, iar acestea vindeau ti alte produse in afara de cele de baza, asa cum era stipulat in lege, cum ar fi sucuri produse de firma.