Caracterul copiilor nu se formeaza doar prin cuvinte si activitati, ci si prin exemplul de viata al parintilor, iar legatura armonioasa cu parintii, intensa la varsta copilariei, este componenta principala a formarii lor, spune Patriarhul Daniel in mesajul transmis cu prilejul Zilei internationale a Copilului si a Duminicii Parintilor si a Copiilor (05 iunie 2016), Patriarhul Romaniei adreseaza un mesaj in care subliniaza cultivarea legaturii armonioase dintre parinti si copii.

Patriarhul DanielFoto: basilica.ro

Dimpotriva, lipsa armoniei in relatiile dintre parinti influenteaza negativ intreaga viata a copiilor, spune capul Bisericii Ortodoxe Romane.

"Autoritatea parintilor nu trebuie sa se intemeieze pe constrangere sau violenta, ci pe iubire, dialog si sprijin. Continutul si calitatea comunicarii dintre parinti si copii constituie cheile reusitei educatiei crestine.

Familia crestina, compusa din barbat, femeie si copii, reprezinta spatiul intim cel mai de pret pentru cultivarea iubirii conjugale, parintesti, filiale si fratesti.

Lipsa de iubire si de comuniune in familie duce la instrainare intre membrii acesteia, la violenta conjugala si domestica, la divort, la alcoolism, la abandon scolar etc., cu efecte dramatice pentru copii.

Indeosebi, in societatea contemporana agitata si in rapida schimbare, care exercita o presiune puternica asupra copilului prin multiple noutati si tentatii, dialogul parintilor cu fiul sau cu fiica lor, in vederea intelegerii corecte a valorilor, este deosebit de necesar.

Copilul nu este chemat sa urmeze in viata un drum intamplator, ci trebuie sa-si aleaga propriul drum dintr-o multime de posibilitati care i se ofera.

In societatea secularizata de astazi, aflata in criza economica, morala si spirituala, in care familia crestina se confrunta cu grave probleme de ordin financiar si social, moral si spiritual, apararea, promovarea si consolidarea institutiei sacre a familiei pe temelia valorilor evanghelice perene trebuie sa fie o misiune permanenta a Bisericii si o responsabilitate a societatii in ansamblul ei", afirma Patriarhul Daniel in mesaj, potrivit Basilica.ro, agentia de stiri a Patriarhiei.