Provocarile de securitate au evoluat intr-o directie care confirma necesitatea intaririi capacitatii NATO, iar Romania e pregatita sa contribuie la acest obiectiv, a spus premierul Ciolos, adaugand ca sistemul antiracheta de la Deveselu nu trebuie vazut ca o amenintare la adresa "unei tari anume", informeaza Mediafax.

Baza militara DeveseluFoto: Facebook / Naval Support Facility Deveselu

"Provocarile de securitate din regiune si din intreaga lume au evoluat intr-o directie care confirma necesitatea intaririi capacitatii NATO de descurajare a conflictelor si de aparare, inclusiv pe flancul estic. Romania s-a angajat si este pregatita sa contribuie la acest obiectiv, cu propuneri concrete, in perspectiva summit-ului NATO care va avea loc in luna iulie, la Varsovia. De asemenea, operationalizarea componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta de la Deveselu si transferul acesteia catre NATO sunt in grafic. Prezenta acestui sistem pe teritoriul romanesc si, implicit, al NATO, nu trebuie insa interpretata ca o amenintare la adresa unei tari anume, ci ca un sistem defensiv in fata unor potentiale amenintari externe", se arata, duminica, in mesajul premierului Dacian Ciolos, cu ocazia Zilei NATO.

Premierul Dacia Ciolos mai spune ca Guvernul mentine angajamentul facut ca tara, odata cu aderarea la NATO, de crestere a capacitatii operationale a Armatei, dublata de alocarea fondurilor necesare pentru inzestrarea corespunzatoare a armatei, dar si pentru cresterea calitatii vietii militarilor.

"Astazi este momentul sa le multumim tuturor celor care au contribuit prin eforturile si profesionalismul lor la respectul de care se bucura Romania in randul statelor aliate si sa omagiem jertfa militarilor romani cazuti la datorie in teatrele de operatiuni ale NATO", se mai arata in mesajul premierului.