CCR: O prevedere din Statutul politistului referitoare la ocuparea posturilor de conducere, neconstitutionala

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 24 martie 2016, 17:03 Actualitate | Esenţial

Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) a admis joi, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a unora dintre prevederile cuprinse intr-un articol din Legea 360/2002 privind Statutul politistului.

Textul luat in dezbatere arata ca "posturile de conducere se ocupa prin examen sau concurs, dupa caz, in situatiile si in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor", potrivit unui comunicat al CCR transmis joi si citat de Agerpres.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.18 din Legea 360/2002 privind Statutul politistului sunt neconstitutionale. Curtea a constatat ca aceste dispozitii contravin art.73 alin.(3) lit.j) din Constitutie, deoarece aspectele esentiale privind ocuparea posturilor de conducere tin de statutul politistului si trebuie reglementate prin lege organica, respectiv Legea 360/2002 privind Statutul politistului", se precizeaza in comunicat.

CCR a mai constatat incalcarea dispozitiilor art.1 alin.(4) din Constitutie referitor la principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, deoarece prevederile art.18 din Legea 360/2002 "deleaga reglementarea acestor aspecte esentiale ministrului de resort care este abilitat sa adopte ordine".

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a formulat sesizarea - Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Siemens

"Comorile" detinute de primarii: cum pot fi folosite marile baze de date pentru a imbunatati serviciile oferite cetatenilor. Studiu de caz City Pulse

Brasovul si orasul Aarhus din Danemarca au luat parte timp de trei ani la un proiect inedit de cercetare - City Pulse, finantat de Uniunea Europeana. Pe scurt, scopul proiectului a fost sa colecteze si sa coreleze cat mai multe date despre cele doua orase, iar pe baza acestora primariile sau companiile sa dezvolte aplicatii gratuite care sa imbunatateasca serviciile oferite cetatenilor.

1725 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă