Institutia prefectului Vaslui a solicitat Judecatoriei Vaslui sa valideze referendumul de la Pungesti, dupa ce in legatura cu aceasta tema au existat o serie de controverse, avand in vedere ca o lege aflata in vigoare cere o prezenta de jumatate plus unu dintre alegatorii cu drept de vot, iar alta stipuleaza ca, pentru validare, referendumul are nevoie de 30% plus unu prezenta la vot, transmite Agerpres.

UPDATEJudecatoria Vaslui a declinat marti Tribunalului Vaslui competenta in cazul validarii referendumului de demitere a primarului comunei Pungesti, Mircia Vlasa. Prefectul judetului Vaslui, Daniel Olteanu, a declarat, pentru Agerpres., ca aceasta cauza urmeaza sa fie judecata cu celeritate.

'Am fost informat ca a fost declinata competenta Tribunalului Vaslui, cauza urmand sa se judece cu celeritate. Din punctul meu de vedere, validarea referendumului era de competenta presedintelui BEC Pungesti. Vom vedea ce se intampla, dar ma astept ca responsabilitatea validarii sa revina Institutiei Prefectului. Suntem pregatiti si pentru o astfel de situatie, au fost consultari cu intreg corpul de juristi si, daca va fi cazul, vom lua o decizie pe care sa ne-o asumam', a declarat prefectul judetului Vaslui, Daniel Olteanu.

In cursul zilei de luni, mai multi reprezentanti ai Miscarii de rezistenta de la Pungesti, care au militat pentru oprirea explorarii gazelor de sist de catre Compania Chevron, au protestat in fata Institutiei Prefectului si i-au cerut prefectului Daniel Olteanu sa valideze referendumul potrivit legii care prevede o prezenta la urne de 30 la suta plus unu dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale permanente.

"Oamenii sunt indreptatiti sa ceara ce doresc, este o tara libera, dar eu nu pot lua decizii la presiunea strazii. Am inaintat Judecatoriei Vaslui o adresa prin care cerem ca magistratii sa valideze referendumul de demitere a primarului de la Pungesti. Din punctul meu de vedere, validarea trebuia facuta de presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie. Nu trebuia sa se puna presiune pe Institutia Prefectului", a declarat pentru Agerpres, prefectul judetului Vaslui, Daniel Olteanu.

Referendumul de duminica pentru demiterea primarului din Pungesti, Mircia Vlasa, a inregistrat o prezenta de 34,3%, iar 30,4 dintre alegatori au votat pentru demiterea edilului.

Primarul de Pungesti, Mircia Vlasa, a declarat ca, indiferent de rezultatul de la referendum, el va fi candidatul PSD pentru un nou mandat in fruntea comunei, la alegerile locale din iunie.

Institutia Prefectului Vaslui a fost obligata printr-o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Brasov sa organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungesti dupa ce, in 2013, mai multi localnici au solicitat acest lucru, nemultumiti ca edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat sa inceapa explorarea gazelor de sist, iar cererea lor a fost respinsa de prefectura.