Exista un spirit ce bantuie brokerii din Istanbul, unii dintrei ei numindu-l “the dude” (Tipul), scrie Bloomberg. Un misterios investitor care a aparut prima oara acum un an si jumatate cu investitii de 450 mil. dolari, aproape dubland media pietei, acum executa tranzactii majoare cu frecventa din ce in ce mai mare, speriind competitorii, care nu-si dau seama unde va fi lovitura urmatoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Turgay Ozaner si partenerii sai de la Istanbul Portfolio cerceteaza in amanunt raportele zilnice de tranzactionare de mai multe luni in cautarea de semne care sa indice identitatea misteriosului personaj, dar inca nu au reusit.

Oricine ar fi, se pare ca a sarit de la o firma locala de brokeraj la alta, perfectionandu-si sistemul si acum transformand-o pe ultima, Yatirim Finansman, in cel mai mare cumparator net - de departe - din piata.

“Nimeni nu stie nimic sigur. Si aici e Turcia, unde de obicei toti stim ce se intampla”, a spus Ozaner.

Cel putin in cazul unei banci europene, clientii au incetat sa mai ia pozitii pe actiuni turcesti dupa ce au ajuns la concluzia ca investitorul foloseste un sistem algoritmic in care formule complexe decid tranzactiile, iar altii evita piata pana cand vor avea mai multe informatii, a declarat Bloomberg o persoana care cunoaste situatia.

"The dude” a ajutat la cresterea volumului mediu zilnic de pe Borsa Istanbul cu aproape 8% anul acesta, comparativ cu un declin de 15 procente la Varsovia sau o cadere de 27% la Mosova.

Yatirim Finansman, care genera mai putin de 2 procente din tranzactii, acum acopera majoritatea acestora in unele zile.

Pe 22 februarie, de exemplu, casa de brokeraj a plasat ordine cu actiuni de 486 milioane lire turcesti (167 mil. dolari), de 15 ori mai mult decat Merril Lynch, al doilea broker din piata din acea zi.

Iar in cele 16 zile lucratoare pana pe 8 martie, a inregistrat ordine de cumparare pentru actiuni le cele mai mari sase bani turcesti si la Turkish Airlines de aproape 1 miliard de lire, ajutand la impingerea indexului bursier principal la maximele ultimelor trei luni.

In lunile ianuarie si Februarie, Yatirim Finansman a facut achizitii nete de actiuni de 1,23 mld. lire turcesti, cu circa 70% mai mult decat urmatorul cumparator din top, UBS Menkul Degerler AS.

De aceea, Ozaner de la Istanbul Portfolio spune ca acest secretos cumparator acum “face regulile pietei”.

Nu este o raritate ca intr-o piata emergenta, un singur jucator sa miste indicii prin tranzactii pe termen scurt, in special in tari precum Turcia, care depind de fluxurile straine de bani.

Dar nimeni in Istanbul nu a mai vazut asa ceva pana acum.

“Este un taur imens intr-un magazin de portelanuri”, spune Kerem Baykal, un manager de fond ce supravegheaza investitii de 610 mil. dolari la Ak Portfoy.

“Are buzunarele mai adanci decat oricine din joc si poate misca piata in orice directie”, a adaugat el.

Nici oficialii bursei, nici ai reglementatorului de piata si nici reprezentantii Yatirim nu vor sa comenteze situatia. Alte doua case de brokeraj - Gedik Yatirim and Meksa Yatirim - despre care s-a spus ca au operat si ele operatiuni pentru misteriosul investitor au declarat ca legea nu le da voie sa dezvalui date despre clienti.

Directorul executiv adjunct al Meksa, Figen Ozavci, a spus ca operatorul bursei a facut piata "vulnerabila la oscilatii dure" prin trecerea la un sistem de tranzactionare mai sofisticat prea repede, ce i-a facut pe investitori sa nu-si dea seama “in ce fel de mediu se baga”.

Intr-adevar, marea intrebare ar putea fi nu cine este “the dude”, ci ce este, potrivit lui Isik Okte, strateg investitional la TEB Invest/BNP Paribas.

Ceea ce au in comun cele trei case de brokeraj este capacitatea a derula tranzactii de inalta frecventa (HFT), sunt firme care se bazeaza mai degraba pe algoritmi decat pe oameni pentru executarea ideilor de tranzactionare.

Borsa Istanbul si-a mutat serverele intr-un nou centru de date anul trecut cu speranta de a atrage astfel de tranzactii inainte de a relua mult amanata oferta publica a propriilor actiuni.

Firmele ce folosesc HFT isi plaseaza adesea serverele in aceleasi centre de date pentru a obtine cea mai rapida conexiune posibila cu computerele bursei.

Okte spune ca este convins ca investitorul necunoscut chiar asta face:

“Acest tip ce foloseste algoritmii tocmai a descoperit o piata noua si isi face propriul spectacol deoarece nu are destula concurenta, dar o sa apara si aceasta. Suntem in faze timpurii, dar stim de la pietele dezvoltate ca masinile intotdeauna castiga acest joc”.