Parteneriatul strategic romano-francez si o serie de teme de actualitate la nivelul Uniunii Europene au constituit subiectele abordate de senatorul Titus Corlatean la intalnirea cu secretarul de stat pentru afaceri europene din Franta, Harlem Desir, in marja participarii acestuia la reuniunile comisiilor APCE desfasurate, in aceste zile, la Paris, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, cei doi oficiali au evaluat, in cadrul intalnirii desfasurate joi, situatia actuala a fluxului urias de refugiati care trebuie gestionat de statele membre UE, din perspectiva principiului solidaritatii.

Referindu-se la aspecte care tin de functionalitatea spatiului Schengen, senatorul roman a mentionat ca ramane de actualitate interesul legitim al tarii noastre pentru o decizie pozitiva in baza abordarii etapizate pentru aderarea la Schengen, incepand cu frontierele aeriene.

De asemenea, au fost discutate tematica Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si rapoartele consecutive pozitive adoptate de Comisia Europeana pe care Romania le-a inregistrat in ultima perioada.

Corlatean a subliniat faptul ca, dupa mai mult de noua ani de la aderarea tarii noastre la UE si in conditiile unor progrese evidente pe linia indeplinirii conditionalitatilor din MCV, este fireasca asteptarea conturarii in perioada urmatoare a unei strategii de finalizare a Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Cei doi oficiali au remarcat pozitia publica exprimata de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit careia intentioneaza sa sustina, in cursul mandatului sau, finalizarea mecanismului.

Cei doi interlocutori au facut, de asemenea, o trecere in revista a ultimelor evolutii politice legate de Republica Moldova, din perspectiva interesului de sustinere a parcursului european si a necesarelor reforme de ordin democratic care trebuie implementate de noul Guvern de la Chisinau. De mentionat, in acest sens, ca Romania si Franta asigura copresedintia Grupului pentru Actiunea Europeana (Grupul de Prieteni UE) al Republicii Moldova.

Intalnirea a pus in evidenta soliditatea relatiei bilaterale de parteneriat strategic romano-franceze si similitudinea pozitiilor intr-o serie de dosare de actualitate in plan european sau regional.