Romania este de acord ca in cazul drepturilor lucratorilor si a ajutoarelor sociale sa se instituie unui mecanism de emergenta "clar definit si usor mobilizat", dar care sa fie o exceptie, nu o regula, aplicabil doar in cazul Marii Britanii, a afirmat premierul Dacian Ciolos, marti, la Bruxelles, informeaza Mediafax.

Dacian CiolosFoto: Agerpres/AP

Premierul Romaniei a facut aceste afirmatii la finalul intrevederii pe care a avut-o cu presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, in cadrul unei conferinte de presa comune.

"Suntem de acord cu un mecanism de emergenta care poate fi clar definit si poate fi usor mobilizat. Acest mecansim va trebui sa fie o exceptie si nu o regula si trebuie limitat doar in cazul Marii Britanii, aceasta este pozitia Romaniei", a spus Ciolos.

El a precizat ca mecanismul trebuie sa fie aplicat doar din momentul in care se decide asupra lui si sa vizeze limitarea doar a anumitor ajutoare sociale.

La randul sau, presedintele PE a precizat ca in cadrul intrevederii cu premierul roman, in discutia despre Marea Britanie, s-au abordat teme referitoare la libera circulatie a lucratorilor, ajutoarele sociale si la relatia "Da" sau "Nu" cu Zona Euro a acestui stat membru.

"Am constatat ca Parlamentul European este pe aceeasi lungime de unda cu planul Guvernului Romaniei. Ce ar putea sa bucure mai mult Parlamentul European decat sa constate ca premierul Romaniei este absolut pe aceeasi lungime de unda cu Parlamentul European si ca mergem impreuna in aceeasi directie", a spus Martin Schulz.

Totodata, Ciolos i-a dat asigurari lui Schulz ca Ramania doreste sa se implice in dosarele care sunt pe agenda Uniunii Europene.

"Unul din obiectivele pe care le avem este sa facem din Romania un stat membru care sa-si asume mult mai proactiv statutul de stat membru al UE si sa se implice in mod proactiv in dosarele care sunt pe agenda europeana si de aceea am discutat astazi (marti-n.r.) despre doua dosare, e vorba de relatia dintre Regatul Unit al Marii Britanii si chestiunea privind migratia", a spus Dacian Ciolos.

In opinia premierului roman, punctele de vedere ale Romaniei si PE converg in ceea ce priveste libera circulatie si drepturile lucratorilor in spatiul UE precum si drepturile sociale.

"Am constatat ca avem puncte de vedere similare in ceea ce priveste Regatul Unit-Uniunea Europeana si mai ales pe aspectele privind drepturile sociale ale lucratorilor. Punctele de vedere pe solutiile pe care le vedem la solicitarile Marii Britanii converg(...). Unele din interogatiile Romaniei sunt cum sa facem sa pastram regulile privind libera circulatie a lucratorilor si drepturile sociale conform a ceea ce prevede Tratatul si am constatat ca aici PE are acelasi punct de vedere. Deci, in masura in care deciziile Consiliului European vor ajunge la Parlament, inteleg ca Parlamentul va sustine si punctul de vedere pe care il are si Romania.

Dacian Ciolos a mai afirmat ca presedintele PE este un prieten al Romaniei care nu doar intelege foarte bine ceea ce se intampla in Romania, dar care a si sustinut parcursul euuropean al Romaniei. Din acest motiv, el i-a prezentat oficialului de la Bruxelles programul de reforme al Guvernului Romaniei si situatia din Republica Moldova.