Secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene Ciprian Necula, militant pentru drepturile romilor, a declarat luni, ca miscarea roma trebuie sa regandeasca un mecanism de reprezentare politica, dupa implicarea deputatilor romi Madalin Voicu si Nicolae Paun in cazul "dramatic" in care sunt suspectati de coruptie si frauda cu fonduri europene. Necula a mai afirmat ca procesul de dezrobire a romilor din Romania nu s-a incheiat inca.

Ciprian Necula (stanga)Foto: MFE

"Problema este ca cei doi parlamentari care reprezentau cumva romii au fost implicati in asta si cred ca este un caz dramatic. Miscarea romilor va trebui sa se reaseze si sa regandeasca un mecanism de reprezenare politica", a declarat Necula, la un seminar privind comunitatile de romi din Europa.

Ciprian Necula a denuntat "un soi de monopol" al reprezentarii politice a cetateilor romani de etnie roma pe care l-ar avea deputatul PSD Madalin Voicu si Partuda Romilor, condusa de deputatul Nicolae Paun.

"Minoritatile nationale au dreptul sa candideze in alegeri. ONG-urile au dreptul. Dar ca sa candidezi, trebuie sa ai statut de utilitate publica. Ca sa obtii statut de utilitate publica, trebuie sa depui dosar la Secretariatul General al Guvernului si sa obtii blagoslovirea institutiei care se ocupa de romi, Agentia Nationala pentru Romi.

Niciun ONG rom din Romania nu are statut de utilitate publica, din cate cunosc eu, deci nimeni nu poate sa candideze impotriva Partidei Romilor in acest moment. Nici nu stiu daca isi doresc", a mai spus secretarul de stat din Ministerul Fondurilor Europene.

De asemenea, el a atras atentia ca, in fora in care a fost relatat in presa, cazul celor doi parlamentari de etnie roma dauneaza imaginii romilor si a sistemului de absorbtie a fondurilor europene din Romania.

"S-a discutat un caz de frauda posibila cu fondurile europene in ceea ce priveste romii. Ceea ce se propaga acum in media este ca mai toate fondurile pentru romi sunt fraudate si cam toate organizatiile de romi contribuie la asta. Ceea ce este o eroare cumplita.

M-am uitat pe rapoartele Ministerului Fondurilor Europene sa vad cum stam. Era singurul proiect cu o suspiciune de frauda. Mai sunt alte proiecte si alte organizatii care au suspiciuni nu de frauda, ci suspiciuni de costuri neeligibile sau altele de acest gen, ma rog fiecare proiect are cate o mica problema acolo.

Dar <> aduce o anatema in plus asupra imaginii romilor, pe de-o parte, si, pe de alta parte, a fondurilor europene, care nici ele nu au o imagine foarte buna", a mai explicat Necula.

Presedintele Partidei Romilor, Nicolae Paun, ar fi folosit un limbaj rasist si jignitor cu referire la cetateni romani de etnie roma pe care ar fi trebuit sa-i reprezinte in Parlament, se arata in stenogramele efectuate de procurorii DNA in cazul deputatului, conform unor surse citate de Adevarul.

"Ciorile astea nesimtite, nu ai vazut asa ceva! Zici ca sa stai si sa le faci bine, si sa alergi sa le faci bine, sa le fie bine, si uite". (...) Nenorocitii naibii" - ar fi spus Paun, referitor la cei pe care ar fi trebuit sa-i reprezinte in Parlament, conform Afevarul.

Intrebat despre declaratiile atribuite lui Paun, secretarul de stat Necula le-a catalogat drept "usor deplasate".

"In cazul lui Paun si al acestei declaratii, cu <>, cu <>, cred ca este expresia unei frustrari. <>, din ce imi spuneti dumneavoastra. Ceea ce mi se pare sigur, usor deplasat si, daca a comis-o, trebuie sa plateasca electoral (...) Paun, daca a facut declaratia asta, a facut o mare eroare", a spus oficialul guvernamental.

Ciprian Necula a recunoscut insa ca, in calitate de lider rom, "te enervezi" pe unii dintre membrii comunitatii pe care o reprezinti.

"Eu n-as putea sa spun chestiunea asta. Am un soi de responsabiliate fata de grupul pe care mi-am asumat sa-l ajut. Nu cred ca as putea sa zic... Uneori te enervezi si spui: <> Dar daca folosesti o sintagma folosita de rasisti, s-ar putea sa intri in tagma respectiva", a aratat secretarul de stat.

"Daca era un politician roman care spunea asta, poate ne asteptam la o reactie mai virulenta. Categoric este o eroare, va fi sanctionat de electoratul lui, daca nu si de institutiile statului. Ce stiu, cu siguranta, este ca astfel de lucruri nu sunt permise in niciun fel de situatie", a mai comentat Necula.

Pe de alta parte, Ciprian Necula a afirmat ca procesul de dezrobire a romilor din Romania nu s-a incheiat, avand in vedere decalajul social intre romi si ceilalti cetateni romani, desi legile desfiintarii robiei au fost adoptate inca din 1855 in Moldova si 1856 in Tara Romaneasca si inca din 1786 in Transilvania, aflata atunci sub stapanire habsburgica.

"Orice dezrobire, orice abolire a sclaviei este un proces si din pacate cred ca pentru Romania procesul de dezrobire a romilor nu s-a incheiat inca. Avem multe de facut pentru aceasta populatie, lucru pe care Guvernul Romaniei, autoritatile ar trebui sa le faca. Guvernul Romaniei, autoritatile locale, Parlamentul Romaniei sunt responsabili pentru orice cetatean roman. Deci dezrobirea, din punctul meu de vedere, nu s-a incheiat. E un proces care tine de 160 de ani si va trebui sa avem un momet in care putem spune: Da, s-a dus.

Si in SUA este aceasta discutie legata de abolirea sclaviei afro-americanilor. E un proces care inca nu s-a incheiat, inca se lupta cu prejudecatile, cu decalajele economice si sociale pentru populatiile de acolo", a comentat Ciprian Necula, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene.

Ciprian Necula a participat luni, la Bucuresti, la seminarul "Stop discriminarii impotriva romilor", organizat de Comisia Europeana.