Comisiile de buget-finante ale Parlamentului au votat, marti, la foc rapid amendamentele PSD cu tenta sociala si bugetele a 22 de institutii. In prezenta ministrului de finante, Varujan Vosganian, si cu acordul acestuia s-au adoptat amendamente care vizeaza extinderea programului Cornul si laptele pentru clasele V-VIII, acordarea unei indemnizati pentru sotul supravietuitor si majoararea burselor pentru elevi. Conform unor surse Hotnews.ro, liberalii au batut palma cu PSD luni seara si au acceptat majorarea salariului minim pana la 650 de RON, precum si directionarea unei sume de 35% din bugetul de stat catre Consiilile Judetene conduse de PSD.

In urma negocierii dintre PNL si PSD, comisiile de buget ale Parlamentului s-au intalnit marti dimineata in regim de urgenta si au inceput sa treaca pe banda rulanta solicitarile social-democratiilor la bugetul de stat pe 2008.

Pentru inceput, parlamentarii si ministrul Finatelor, Varujan Vosganian, au dat unda verde si au adoptat urmatoarele amendamente:

- Banii de la Guvern din bugetul pe 2008 vor fi repartizati si gestionati de catre Consiliile Judetene si nu de administratiile locale, asa cum se facea pana acum si cum este prevazut in lege. Sursele Hotnews.ro sustin ca acest amendament a fost adoptat pentru a usura directionarea banilor catre Consiliile Judetene conduse de PSD. In urma negocierilor, liberalii le-au promis social-democratiilor ca un procent de 35% din bugetul de stat va fi directionat indirect catre primariile social-democratiilor.

- Extinderea programului „Cornul si Laptele” si pentru pentru elevii din clasele gimnaziale V-VIII.

- Majorarea burselor intitulate „Bani de Liceu” de la 180 lei la 200 lei (aceste burse se acorda liceenilor cu probleme financiare, mai exact copiilor care provin din familii ai caror membri au un venit maxim de 150 lei).

- Acordarea unui supliment financiar sotului supravietuitor, mai precis un procent de 25% din pensia sotului decedat.

- Pensionarii care beneficiaza de tichetele CFR si nu le folosesc vor primi bani in locul acestora.

In mai putin de doua ore, pe langa aceste amendamente ale social-democratilor, membrii comisiilor de buget-finate au adoptat bugetele a 22 de institutii printre care Administratia prezidentiala, Parlamentul, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria primului ministru, Ministerele Apararii, Administratiei, Economiei, Justitiei, Agriculturii si Mediului.

Parlamentarii finatisti se vor intalni si in cursul dupa-amiezii pentru a continua discutiile la bugetul de stat pe 2008.

Conform surselor Hotnews.ro, liberalii au batut palma cu PSD si pentru majorarea salariului minim pana la 650 RON, urmand ca aceasta propunere sa fie adoptata sub forma de amendament in comisiile de buget ale Parlamentului.

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, nu a vrut s precizeze de unde va aloca banii necesari pentru toate aceste programe si masuri sociale. De altfel, Vosganian a refuzat sa comenteze intelegerea dintre Guvern si PSD asupra votului pentru buget, mentionand ca nu stie de asa ceva.