RLocalitatea Rosia Montana, pe o raza de 2 kilometri, a fost clasata ca sit in categoria A, in noua Lista a Monumentelor Istorice, a anuntat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, sambata, pe pagina sa de Facebook.

Situl arheologic Rosia MontanaFoto: Facebook - Vlad Alexandrescu

"Noua zona de protectie a sitului arheologic de la Rosia Montana, in urma clasarii intregii localitatii Rosia Montana pe o raza de 2 km ca sit in categoria A", arata Alexandrescu.

Ministrul a postat pe pagina sa de Facebok si o harta a ariei vizate.

In urma cu o saptamana, Vlad Alexandrescu l-a asigurat pe istoricul Ioan Piso ca situatia sitului de la Rosia Montana se afla in atentia sa din momentul in care a preluat conducerea ministerului si a mentionat ca experienta istoricului in aceasta problema va fi de un mare ajutor pentru a gasi cele mai bune solutii de protejare a patrimoniului din aceasta localitate.

"Doresc sa va spun ca la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmeaza sa apara in Monitorul Oficial, prin care intreaga localitate Rosia Montana pe o raza de 2 kilometri este clasata ca sit in categoria A", a mai scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Mediafax scrie ca Vlad Alexandrescu a anuntat in presa, la inceputul acestei saptamani, ca Ministerul Culturii a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cu privire la Rosia Montana si la alte monumente, sesizand mai multe nereguli.