Episcopul Macarie Dragoi al Europei de Nord, aflat in vizita in Norvegia, a spus, despre cazul Bodnariu, ca este foarte greu de inteles cum separarea fortata de parinti ar putea fi o masura luata in interesul copiilor, facand apel la autoritati sa gaseasca solutii legale si umane pentru familie, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preasfintitul parinte episcop Macarie Dragoi al Europei de Nord, aflat de vineri in vizita pastorala in Norvegia, a discutat cu romanii care traiesc in aceasta tara si fac parte din comunitatea ortodoxa romane.

"In cadrul comunitatii ortodoxe romane si a intregii comunitati romanesti din Norvegia exista o stare de ingrijorare si o atmosfera de solidaritate cu familiile, copiii si parintii separati fortat, care trec prin momente de mare incercare. Familiei Bodnariu i se alatura in aceeasi incercare familia Nan, credinciosi ai Bisericii Ortodoxe Romane", a spus episcopul Macarie Dragoi al Europei de Nord.

Episcopul Macarie face apel la toti cei care au competente in rezolvarea acestor cazuri, sa gaseasca solutiile legale si umane pentru ca familiile sa-si poata asuma rolul firesc de crestere si educare echilibrata a copiilor.

"Este foarte greu de inteles cum separarea fortata de parinti ar putea fi considerata drept masura luata in interesul copiilor", a adaugat episcopul.

PS Macarie Dragoi a precizat ca nu vrea sa aduca "judecati de valoare asupra procedurilor administrative", dar isi exprima speranta ca autoritatile competente, preocupate de interesul copiilor, vor gasi solutiile cele mai potrivite pentru ca acestia sa-si regaseasca pacea si linistea in atmosfera familiala sanatoasa.

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si ai sotiei sale norvegiene Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de serviciul de protectie a copilului din Norvegia - Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

Ambasadorul Romaniei la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu si un expert trimis din centrala MAE au avut o intalnire, marti, cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia, anunta MAE, care preciza ca minorii vor putea fi vizitati de consul.

Partea norvegiana a dat asigurari ca exista "garantii proceasule pentru parinti" si a reiterat faptul ca ancheta Barnevernet nu a pus in discutie aspecte de natura religioasa, fapt confirmat si de familie.

In atentia Ministerului Afacerilor Externe si a Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) se afla, in prezent, sapte cazuri ale unor familii de cetateni romani ai caror copii, in total 16, au fost preluati de autoritatile norvegiene.

Astfel, in ultimii cinci ani, in afara cazului Bodnariu, au mai fost gestionate, pe baza sesizarilor primite, alte sase cazuri ale unor familii de cetateni romani, care s-au solutionat, in cinci cazuri prin repatrierea a opt minori, iar intr-un alt caz, prin revenirea a doi copii in familia unor romani rezidenti in Norvegia.

Printre aceste cazuri este si cel al familiei Nan. Dumitru si Mihaela Nan, originari din Maramures, care s-au mutat in Norvegia in urma cu cinci ani, au ramas fara cei doi copii in octombrie 2015, cand acestia au fost preluati de serviciul de protectie a copilului - Barnevernet si plasati intr-o familie surogat. Sotii Nan au fost atunci chemati la politie, interogati si, in final, anuntati de angajati de la protectia copilului ca le-au fost luati copiii, pe motiv ca sunt batuti. Acuzatiile ar fi pornit de la faptul ca fetita familiei Nan a spus ca a fost batuta, aceasta fiind filmata, fara ca familia sa stie, cand se juca si raspundea unor intrebari despre parintii sai. Cazul va fi luat din nou in discutie, in 20 ianuarie, de o comisie de la serviciul de protectie a copilului.