Principalii indici bursieri au crescut vineri dupa ce Beijingul a renuntat la “intreruperile de circuit” ce au dus la oprirea tranzactionarii de doua ori saptamana aceasta, transmite Reuters.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

”Intreruperea de circuit” este un mecanism introdus cu scopul de a reduce volatilitatea in pietele financiare, dar a fost acuzat ca a exacerbat tocmai vanzarile de actiuni pe care trebuia sa le limiteze.

Banca centrala a ridicat rata orientativa pentru yuan pentru prima oara in ultimele noua zile lucratoare, permitand astfel joi cea mai mare cadere a monedei chinezesti din ultimele cinci luni, ceea ce a trimis fiori spre burse si spre valutele din regiune, in conditiile in care investitorii se tem ca se vor declansa devalorizari de monede pentru obtinerea de cresteri de competitivitate.

Dupa ce joi s-a anuntat renuntarea la “intreruperile de circuit”, vineri dimineata indicele CSI 300 a urcat cu 3 procente iar Shanghai Composite Index a crescut cu 2,8%.

Pietele chinezesti au avut un debut agitat de an, tulburat de fixarea de catre banca centrala a yuanului mai jos in raport cu dolarul, de doua suspendari ale tranzactionarii pe burse, de datele statistice slabe privind sectorul manufacturier si al serviciilor si de ingrijorarile privind apropiata renuntare la interdictia de a vinde din actiuni aplicata actionarilor semnificativi din companii.