Cum poate fi oprit valul de scriitori din puscarii. De ce o sesizare la Curtea Constitutionala este cea mai buna solutie

de D. Tapalaga, R. Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 5 ianuarie 2016, 17:31 Actualitate | Esenţial


Scriitorii din puscarii
Foto: Agerpres
Exista cel putin trei solutii pentru a stopa valul de scriitori din puscarii care produc "opere stiintifice" pe banda rulanta pentru a scapa de inchisoare, dar numai una din ele ar putea face inutila munca celor aproape 200 de puscariasi care deja au scris 400 de carti si spera intr-o reducere de pedeapsa, au explicat pentru HotNews.ro experti in drept. Potrivit acestora, o sesizare la Curtea Constitutionala a articolului din legea executarii pedepselor care prevede o scurtare cu 30 de zile a pedepsei in cazul scrierii unor carti ar avea sanse mari sa fie aprobata din cauza caracterului imprevizibil al legii si a lipsei de proceduri clare in stabilirea "caracterului stiintific".
 • Alte doua posibilitati sunt modificarea legii prin ordonanta de urgenta sau prin proiect de lege in Parlament, insa noile reguli ar dispune doar pentru viitor iar cei 200 de "scriitori" ar putea beneficia de opera lor "stiintifica".
 • Potrivit legii de executare a pedepselor, (articolul 96 alin. "f"),"in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".
In prezent, decizia de reducere a pedepsei o ia o comisie din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, dar legea nu prevede clar cine stabileste daca o anumita carte scrisa de un detinut are caracter stiintific sau nu, criteriile care trebuie indeplinite, editurile acceptate etc. In prezent, titlul de caracter stiintific este  acordat in mod arbirar unor carti cu continut indoielnic, plagiate dovedite iar tirajul este integral cumparat de autor, ceea ce ridica semne de intrebare asupra autenticitatii "operei" si asupra caracterului "stiintific". In mod evident, asta o face o comisie compusa tot in mod arbirar, care nu are competenta in a aprecia daca o lucrare prezinta sau nu caracter stiintific.

Potrivit specialistilor in drept consultati de HotNews.ro, sesizarea la Curtea Constitutionala se poate face fie de procurori, care poat contesta in intanta decizia de liberarea conditionata in oricare din cazuri unde detinutul cere sa-i fie redusa pedeapsa folosindu-se de cartile scrise deja, fie un judecator poate sesiza articolul la Curtea Constitutionala. Articolul este neconstitutional atat din cauza ca textul legii este lipsit de claritate, precizie si previzibilitate, dar si pentru ca prevede un regim discriminatoriu in raport cu alti detinuti care executa diferite alte activitati tot cu scopul reducerii pedepsei, dar li se scade mai putin de 30 de zile.

Caracterul discriminatoriu al legii a fost sesizat inclusiv de ministrul justitiei, Raluca Pruna, intr-un interviu pentru HotNews.ro: "Pentru ca legea, asa cum este ea acum, discrimineaza intre cel care scrie in penitenciar o carte si cel care, de exemplu, canta foarte frumos, sculpteaza foarte frumos, picteaza foarte bine. Deci, oameni care fac alte activitati prin care dovedesc ca s-au indreptat in cursul executarii pedepsei, se face aceasta distinctie."

Ministrul justitiei, Raluca Pruna, a mai declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca ia in calcul modificarea legii fie prin proiect de lege, fie printr-o ordonanta de urgenta, care ar fi de aplicare imediata. Oricare din aceste doua variante nu rezolva problema celor 400 de carti deja scrise si a celor 200 de autori care le vor putea invoca pentru a-si scurta pedeapsa. In primul rand, un proiect de lege are sanse spre zero sa fie votat in Parlament. Apoi, o ordonanta de urgenta se va aplica in cazul cartilor scrise de la momentul adoptarii ei incolo.

Pe cand, in cazul in care Curtea Constitutionala ar declara articolul neconstitutional (si sunt toate sansele sa o faca in cazul unei sesizari), dupa decizia Curtii nici un detinut nu va mai putea solicita reducerea pedepsei in baza unei legi declarate neconstitutionale chiar daca a scris cartile inainte de o eventuala decizie a Curtii. Pe scurt, din cele trei variante - proiect de lege, OUG sau sesizare la Curtea Constitutionala, doar ultima se poate aplica si in cazul cartilor scrise deja, cel putin in majoritatea cazurilor daca sesizarea Curtii se face rapid iar decizia vine in timp util. Altfel, "scriitorii" din inchisori vor iesi mai repede folosindu-se de asa numitele "carti stiintifice" si cu satisfactia ca au mai reusit sa pacaleasca odata statul.

Cum au promis pana acum oficialii din Justitie ca "rezolva" problema eliberarilor pe carti scrise

Mai 2015 DNA sesizeaza CSM si Ministerul Justitiei in legatura cu caracterul stiintific al cartilor scrise de puscariasi
 • Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut modificarea legii de executare a pedepselor, in ceea ce ii priveste pe detinutii scriitori. Directia a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si Ministerul Justitiei, carora le-a cerut ca lucrarile pentru care puscariasii cer reducerea pedepsei sa fie evaluate riguros inainte de a stabili daca au sau nu un caracter stiintific, a relatat TVR.
1 iulie 2015 Presedintele CSM: Ar trebui modificata legea de executare a pedepselor referitor la detinutii care scriu carti
 • Marius Tudose, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat in urma cu jumatate de an, pe 1 iulie 2015, ca ar trebui modificata legea in ceea ce priveste reducerea pedepselor prin scrierea de carti in penitenciar si "facute anumite verificari pentru a se constata daca opera respectiva este autentica sau nu", dupa cum a relatat Mediafax.
Robert Cazanciuc
Foto: AGERPRES
1 iulie 2015 Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc: Este clar ca este nevoie de o interventie normativa
 • Pe acest subiect s-a pronuntat si fostul ministru al Justitiei din guvernul Ponta, Robert Cazanciuc. Tot in urma cu jumatate de an, el a declarat ca munca in penitenciar este evaluata pe baza unor norme aflate in vigoare inca din 2006, potrivit Mediafax. "Sunt standarde europene in materie de ce inseamna recompensa pentru munca depusa in penitenciare. Este clar ca din 2006 si pana acum lucrurile s-au schimbat si este clar ca este nevoie de o interventie normativa", a declarat ministrul de la acea vreme, Robert Cazanciuc.
 • Acesta a precizat ca exista "in momentul de fata la minister o interventie normativa pentru a face lucrurile mai clare in materie stiintifica, in materie de lucrari cu caracter stiintific, redactate, elaborate in penitenciare". "Acum suntem pe cale de a identifica cea mai buna formula, daca este nevoie de o formula la nivel legislativ, de lege, daca se impune o modificare a legii executarii pedepselor sau daca se poate face prin alte norme subsecvente", a afirmat Robert Cazanciuc, citat de agentia de presa.
15 septembrie 2015 CSM propune Ministerului Justitiei sa impuna criterii pentru stabilirea caracterului stiintific al unei lucrari

 • Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a discutat in urma cu mai bine de trei luni - pe 15 septembrie 2015 - "problema abuzului unor detinuti care intocmesc lucrari stiintifice pentru a beneficia de liberare conditionata", a scris atunci pe blogul sau Cristi Danilet, judecator CSM. Consiliul a propus ca Ministerul Justitiei sa introduca in Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013 criterii pentru stabilirea caracterului stiintific al unei lucrari. Potrivit lui Cristi Danilet, criteriile propuse de CSM sunt urmatoarele:
 • "lucrare stiintifica sa fie elaborata in domenii pentru care sunt organizate studii universitare;
 • caracterul stiintific sa fie stabilit de institutul national de cercetare-dezvoltare sau de consiliul stiintific al institutiei de invatamant superior;
 • sa se tina o evidenta a timpului afectat realizarii lucrarii si a activitatii zilnice in elaborarea lucrarii;
 • timpul de lucru si spatiul vor fi stabilite de comisia de selectionare si repartizare la munca si condamnatul va fi supravegheat pe perioada realizarii lucrarii;
 • condamnatul sa prezinte o recomandare scrisa din partea unui profesor sau converentiar universitar din specialitatea in care urmeaza sa fie elaborata lucrarea;
 • lucrare se va publica, apoi se va face cerere de acordare a zilelor castig insotita de anumite acte, printre care doua rapoarte de recenzie si declaratia cu privire la originalitate din partea autorului si editorului;
 • se vor verifica cunostintele de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situatia in care aceasta urmeaza sa-si tehnoredacteze personal lucrarea cu caracter stiintific."
 • In cadrul aceleiasi sedinte, CSM a decis ca "Inspectia Judiciara sa efectueze un control tematic cu privire la modul de aplicare a dispozitiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de catre judecatorii de supraveghere a privarii de libertate si instantele de judecata", precum si efectuarea unui "studiu de drept comparat pentru a se analiza existenta in legislatiile altor state a posibilitatii de liberare conditionata in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate". Sursa si detalii aici 
18 octombrie 2015 Robert Cazanciuc: Intr-o saptamana sau doua o sa venim cu un proiect care sa aduca mai multa rigoare
 • Robert Cazanciuc a revenit asupra subiectului si pe 18 octombrie 2015, in cadrul unui interviu pentru Pro TV. "Am pornit sa elaboram un regulament care sa aduca mai multa rigoare in aceasta materie. Am primit aceste semnale din spatiul public ca ceva nu este in regula in aceste situatii. Incercam sa punem putina ordine si cred ca intr-o saptamana sau doua o sa venim cu un proiect care sa aduca mai multa rigoare, fara sa interzicem acest lucru", a anuntat ministrul Justitiei de la acea vreme.
 • Victor Ponta a demisionat din functia de prim-ministru pe 4 noiembrie 2015. Pana la acea data, Ministerul Justitiei condus de Robert Cazanciuc nu a modificat in niciun fel prevederile care le permit puscariasilor sa primeasca reducerea pedepsei cu o luna pentru fiecare carte scrisa.
Raluca Pruna
Foto: Agerpres
24 noiembrie 2015 Raluca Pruna, noul ministru al Justitiei: Exista un proiect care se afla in faza de avizare
 • La o saptamana dupa ce a fost investita in functie, Raluca Pruna, ministrul Justitiei in cabinetul Ciolos, a vorbit la sediul CSM despre modul in care isi scurteaza detinutii perioada detentiei, prin scrierea de lucrari stiintifice.  
 • "Predecesorul meu a promis acest lucru si exista un proiect care se afla in faza de avizare. Sigur, ca principiu, cred ca trebuie facut ceva in aceasta materie astfel incat sa ajungem la o situatie normala. Daca, sa spunem, cuiva din mediul academic ii trebuie mult mai mult de un an ca sa scrie o carte, oricat timp liber ai avea, cred ca este un pic greu de explicat cum poti sa scrii trei, patru, cinci carti intr-un an. Deci, inteleg sa preiau initiativa de la predecesorul meu si sa o sustin", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna, citat de Mediafax.
 • Oficialul a precizat ca nu se poate pronunta nici cu privire la momentul in care vor fi realizate schimbarile, "nici cu privire la forma pe care o va imbraca aceasta modificare". "Pot sa va confirm ca ea exista si ca este intr-o faza avansata", a afirmat Raluca Pruna, potrivit sursei citate.
23 decembrie 2015 Raluca Pruna, ministrul Justitiei: Regulamentul nu rezolva / Ar trebui sa propunem modificarea legii pentru a nu mai permite ca scrierea unei carti sa conduca la reducerea pedepsei
 • Raluca Pruna a reluat subiectul scriitorilor din puscarii, intr-un interviu acordat HotNews.ro in urma cu doua saptamani. Ministrul Justitiei a explicat ca Regulamentul de executare a pedepselor "trebuia sa fie adoptat din 2013".
 • "Din motive care nu imi sunt foarte clare, acest regulament nu a fost adoptat. Exista o propunere care se afla acum pe masa mea si care incearca sa reglementeze cumva situatia aceasta foarte prolifica din penitenciare. Toata lumea, dintr-o data, a devenit poliscriba. Dar regulamentul nu rezolva, dupa opinia mea, o situatie de discriminare. Pentru ca legea, asa cum este ea acum, discrimineaza intre cel care scrie in penitenciar o carte si cel care, de exemplu, canta foarte frumos, sculpteaza foarte frumos, picteaza foarte bine", a afirmat Pruna.
 • Ministrul Justitiei a declarat atunci pentru HotNews.ro ca "ce vreau eu sa fac este un proces in doua etape. Vreau sa ma uit sa vad in ce masura acest proiect de regulament, care instituie o comisie care stabileste caracterul stiintific, poate conduce la reducerea numarului de carti care sunt scrise in penitenciar in conditii care sunt sigur putin credibile".
 • "Eu ma indoiesc ca aceasta procedura va da rezultate. Ma indoiesc de ce, pentru ca noi traim intr-o tara (...) in care exista coordonatori de doctorate care au putut sa dea doctorate, pe aceeasi teza, unui numar mare de doctoranzi, persoane care sunt considerate in domeniul lor de activitate persoane cu o reputatie profesionala de care nimeni nu se indoieste (...). Deci nu cred ca regulamentul asa cum este el pe masa mea rezolva, nu cred ca taie nodul gordian. Probabil ca va mai scadea din numarul de lucrari scrise in penitenciar. Si din acest motiv am spus ca ar trebui sa propunem pur si simplu modificarea legii de executare a pedepselor", a continuat oficialul.
 • Ministrul Justitiei a precizat ca se refera la modificarea legii "in sensul de a nu mai permite ca scrierea unei carti sa constituie un element care sa conduca la reducerea pedepsei". Raluca Pruna a adaugat ca nu exclude modificarea legii printr-o ordonanta de urgenta. Citeste declaratiile integrale aici
Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8280 vizualizari

 • -27 (31 voturi)    
  aiurea (Marţi, 5 ianuarie 2016, 17:55)

  Mazeta [utilizator]

  Nu este nici o discriminare. Așa cum deținuții care lucrează cu sapa beneficiază de o reducere a pedepsei, la fel este normal să beneficieze de o reducere și cei care lucrează cu pixul.

  Știu că e mai greu de evaluat caracterul științific al unei lucrări decât metrii cubi de sare în ocnă, dar faceți un efort. Comuniștii aveau ura asta pe intelectuali.
  • +12 (16 voturi)    
   intelectuali (Marţi, 5 ianuarie 2016, 19:09)

   sandu gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Mata vrei sa spui ca Gigi Becali , M M Stoica , Dan Voiculescu , Ioan Niculae , Adrian Nastase , Catalin Voicu si altii ca ei trebuie considerati mai intai intelectuali si abia dupa aia infractori dovediti ?
   Eu stiu ca cei care in acceptiunea generala sunt considerati intelectuali se prezuma ca au si o anumita tinuta morala . Eu zic ca cei care au diplome universitare si ajung sa fie condamnati pentru fapte penale sunt inainte de orice borfasi , hoti , infractori in general
   • +10 (10 voturi)    
    Arestarea profesorilor universitari complici (Marţi, 5 ianuarie 2016, 23:38)

    Monica [anonim] i-a raspuns lui sandu gheorghe

    Nu doar legea trebuie schimbata, pentru ca este o aberatie sa reduci pedeapsa unui infractor, daca scrie lucrari stiintifice.
    Trebuie ca profesorii universitari care atesta calitatea stiintifica a acestor maculaturi sau care nu vad ca este vorba despre plagiate, sa ajunga la inchisoare, indiferent de virsta, alaturi de judecatorii care si ei au orbul gainilor, pentru favorizarea infractorilor.
    Cit de timpit trebuie sa fii ca profesor universitar si ca judecator, ca sa nu-ti dai seama ca niste analfabeti nu pot scrie lucrari stiintifice ?
    Ce asteapta noul ministru al justitiei ?
    Citi ani trebuie sa mai treaca pentru a corecta aceasta aberatie ?
    • +1 (3 voturi)    
     Aiurea (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 7:32)

     Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Monica

     Humatate dintre ei au doctorate plagiate. Universitarii sunt niste mafioti intr-un sistem in care Andronescu este mama hotilor, a plagiatorilor si a fabricilor de diplome flase.
     • +1 (1 vot)    
      pedepsirea plagiatului cu puscaria (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 12:36)

      21unas [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      ar regla automat si productia de lucrari stiintifice din puscarii
      nu-i mai arde nimanui de scriitura stiind ca risca sa-si prelungeasca pedeapsa pentru plagiat
      • +1 (1 vot)    
       Plagiatul (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 14:23)

       ionisus [utilizator] i-a raspuns lui 21unas

       e un fals, si falsul, din cate stiu eu, se pedepseste.
       Dar cu mentalitatea procurorilor din Parchetele din Romania, care se fac ca nu vad hotii mult mai evidente si grosolane, sau chiar primesc ''recomandari'' de la....sefi, nu sunt mari sanse sa se rezolve aceste anomalii. Legea e cu dedicatie si cei care au votat-o asa, stiu ei de ce!
    • -5 (9 voturi)    
     Monicuta,ia fa matale o comparatie, (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 7:36)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Monica

     intre matale si Adrian Nastase,care este analfabetul?
     • +2 (2 voturi)    
      Discutăm de hoți. (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 9:50)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui xrogo

      Deci întrebarea este//cine-i hoțul//?
  • +5 (7 voturi)    
   normal ? ? ? (Marţi, 5 ianuarie 2016, 19:20)

   Withdrawal [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ti se pare tie...

   Mie mi se pare ca trebuie sa fie utili societatii pe care au furat-o.

   Niste fraudori scrie carti ''stiintifice'' despre economie... Nu vezi nici o problema aici ?

   Pana una alta unu care a furat cu pixul poate sa dea la sapa , sau sa stranga gunoaiele de pe marginea strazii.
  • +6 (8 voturi)    
   Se schimba legea sau se anuleaza (Marţi, 5 ianuarie 2016, 19:43)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ca sincer, Bacali e mare savant? Poate in muls oile.
  • +6 (8 voturi)    
   re-aiurea (Marţi, 5 ianuarie 2016, 20:08)

   gigi marga [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   "Intelectuali" - Serios - asa ii numesti tu pe cei care fura "cu acte in regula"?
   Pana si comunistii se vor rasuci in mormant de la comentariul tau: comunistii care aveau ura pe intelectuali era pentru ca pur si simplu realizau ca "ceilalti" sunt mai intelectuali decat sunt sau or sa fie ei vreodata!
   "Intelectualii" din articol sunt niste hoti, escroci, mincinosi, plagiatori s.a.m.d.
   Ura pe care o simti matale este impotriva celor care vor sa le reduca pedepsele si asa mult prea usoare pentru faptele comise.
   De ce nu au scris "lucrari stiintifice" cand erau in libertate? Erau ocupati cu furatul?
   Ai inteles acum? sau cum se zice pe la voi: "paniemaiu"?
  • +6 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 ianuarie 2016, 22:00)

   [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

  • +3 (3 voturi)    
   problema e ca (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 4:07)

   gopo111 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   nu ei au scris cartile, daca ii intrebi habar nu au ce e scris in cartile alea, inteleg daca le scriu ei sa beneficieze de scaderea pedepsei dar nu cind trepadusi de afara iti scriu cartile si tu doar profiti de ele, pt asta a-si propune o marire a pedepsei pt ca este o furaciune, sa le dubleze pedepsele daca nu le-au scris ei, atunci sa ii vezi........
  • +1 (1 vot)    
   aceste "opere stiintifice" au recenzii in (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 8:30)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   literatura de specialitate?

   sau doar gardianul sef impreuna cu o eminenta a unei facultati private din top -1000 se pronunta?

   librariile judetene macar primesc si ele o copie pt a fi consultate?

   daca sunt plagiate ar trebui sa le creasca exponential pedeapsa
  • +2 (2 voturi)    
   Verificat dacă deținuții știu ce au scris. (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 9:48)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Dacă s-ar constitui o comisie(nu cu membri aranjați) să-i verifice dacă au scris ei și să le mărească pedepsele pentru încercare de fraudă,să bage la închisoare și pe cei care i-au //ajutat//la săvârșirea fraudei,se termină cu toți marii oameni de știință din închisori.Pot să scrie când au timp,așa ca un hobi,dar nu este un motiv de eliberare anticipată.Ești eliberat anticipat dacă dovedești că ești reeducat.Toți eliberații anticipat pe motiv că au scris cărți nu dovedesc că sunt reeducați.Din contră.
  • 0 (0 voturi)    
   Serios?! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 14:17)

   ionisus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Atunci, cum se face ca ''marii intelectuali'' din neamul lui becali au fost, brusc, loviti de talentul, scriitoricesc, in puscarie,in conditiile in care pana atunci aveau mari probleme cu a-si scrie propriul nume pe o hartie? E doar un exemplu, nu am nimic cu acest neam de ''telectuali'', mai e unul de pe la Craiova, dinel staicu, parca, fost mare ''patron'' de echipa de fotbal, care a scris,deja, cateva ''capodopere'' si asteapta, cuminte, sa fie eliberat din puscarie.
   Legea e facuta asa de penalii din Parlament, preventiv si nu prea cred ca va fi modificata curand! Priviti lista penalilor din parlament care isi asteapte sentinte si veti intelege de ce!
 • -5 (9 voturi)    
  povestea asta (Marţi, 5 ianuarie 2016, 18:10)

  victor L [utilizator]

  este de genul drobului de sare pus pe dulap.
  Este o intelegere perfecta intre uaminii "cu carte".
  legea aia e facuta dupa modelul "daca nu o poti sări, ocoleste-o".
 • +17 (19 voturi)    
  Eu zic ca e si mai simplu (Marţi, 5 ianuarie 2016, 18:23)

  sile [anonim]

  Daca o lucrare e produsa in inchisoare, ea nu are cum sa fie opera stiintifica. In inchisoare nu ai acces la internet si ma indoiesc ca e cineva capabil sa scrie o lucrare stiintifica doar din memorie si din documentatia de la biblioteca penitenciarului.
  Dar ca de obicei, evidentele sunt foarte greu de dovedit in Romania.
 • +18 (20 voturi)    
  Cel mai simplu ar fi.... (Marţi, 5 ianuarie 2016, 18:38)

  gigiN [utilizator]

  ...sa nu se mai acorde nici o reducere de pedeapsa pentru "scrierea" vreunei carti.Apropo,care o fi imbecilul care a propus o astfel de ..."lege"????
 • +5 (7 voturi)    
  Se scriu cu "mouse" ul ca si "doctoratele". (Marţi, 5 ianuarie 2016, 18:48)

  Maniu [utilizator]

  si, in acest caz, nu stiu daca plagiatul e infractiune prin vreo lege speciala, ar merita luate la puricat toate aceste maculaturi. Ar merita ca un matematician statistician etc. sa calculeze cate ore de munca sunt necesare pentru X pagini si sa coreleze asta cu timpul efectiv in care detinutii puteau "crea". Dar nu exista vointa politica de a clarifica aceste aspecte iar marea masa (care si-a facut "referatele" inca din scoala cu CTRL C) n-o sa fie impotriva acestor sisteme absolut naucitoare.
 • 0 (4 voturi)    
  Varianta la "cel mai simplu" (Marţi, 5 ianuarie 2016, 19:06)

  mzf [anonim]

  Cel mai simplu si corect ar fi sa fie examinati pe baza continutului acelor lucrari. Cine trece, e OK, macar si-a dat silinta s-o citeasca, cartea a avut "caracter stiintific", a invata ceva pe cineva. Nu va temeti, nu va trece nimeni testul.
  Nu se gaseste cartea pe nicaieri (ca au cumparat ei tot tirajul) si nu pot fi examinati ?
  1. Iar nu e o problema, daca intr-adevar are valoare stiintifica inseamna ca o multime de oameni au cumparat-o, se va gasi una, Facebook-ul de-abia asteapta sa inceapa actiunea. Si la tipografie nu cred ca se distrug versiunile tiparite SAU
  2. Nu a fost scrisa, autorul sa prezinte un exemplar (nu exista autor care sa nu tina N exemplare) ca sa dovedeasca faptul ca chiar a scris ceva. Si avem cu ce sa-l ascultam.
  Nu cred ca am spus mari prostii, ar fi o cale de deblocare a problemei, doar sa auda cei de mai sus. SI SA SI VREA
 • 0 (4 voturi)    
  Orice problemă este o oportunitate! (Marţi, 5 ianuarie 2016, 19:21)

  Con_stan_tin [utilizator]

  DNA-ul își vede înjumătățită eficiența de cărțile publicate de pușcăriași? DNA-ul ar spori cu siguranță pedepsele dac-ar pune la punct un sistem prin care să strângă probe despre cum își scriu pușcăriașii cărțile.
 • +3 (5 voturi)    
  Uniunea Scriitorilor Carturari (Marţi, 5 ianuarie 2016, 20:14)

  Eneas [anonim]

  in puscarie sunt mai multi scriitori decat in libertate!Record romanesc!
 • +7 (9 voturi)    
  ALO !... D-LE ?... MAZETA ... (Marţi, 5 ianuarie 2016, 20:23)

  arheopterix [utilizator]

  De mult (poate prea mult ) va tot citesc . Din cca 300 de postari , nu am vazut decat 2-3 care sa nu fie pe rosu . Intreb si eu... cum reusiti ?, care e secretul ?ce va mana-n lupta ? ce vreti sa aratati ? Dv nu ripostati niciodata celor care va ataca . (pana la urma ... poate sunteti o fire pasnica ! )Dar s-o iei pe coaja zilnic in conditiile in care cred ca stiti ca postarile pe rosu nu sunt vizibile decat pentru cei care vor sa va mai dea inca un minus (cazul meu ) O-ti fi adeptul Marchizului (stim noi care ) O fi pe bani ?... Atunci care e eficienta?Retineti ca practic nu va vede nici un internaut Nici nu stiti ce curios sunt !.
 • +5 (7 voturi)    
  Reducerea pedepsei la 25-30% nu se vede ??? (Marţi, 5 ianuarie 2016, 20:34)

  andreesanu [utilizator]

  Bataia de joc in materie de efectuare a pedepsei este generalizata !!!,vezi eliberarile conditionate hotariri date
  de cate o instata oarecare!! dupa ce indivizii au efectuat DOAR 25-30% din pedeapsa data de o Curte de apel ,Tribunalul Bucuresti or ICJ !!!,vezi eliberarea lui Nastase, lioata de mafioti din fotbal ,SOV etc.
  Motivarile hotaririlor de punere in libertate sunt dea dreptul RIDICOLE in comparatie cu motivarile pe baza carora au fost condamnati !!!.
 • +5 (7 voturi)    
  LA PUSCARIE ca la MANASTIRE.... (Marţi, 5 ianuarie 2016, 21:10)

  niCOLE [anonim]

  am impresia ca legea data (probabil) pentru eliberarea lui A. Nastase ii transforma pe unii puscariasi in ....calugari. Cam aceleasi conditii: izolare, studiu, rugaciuni, plimbari, vizite ale rudelor, nu tu efort, nu tu griji, pentru unii, aceeasi teama de pedeapsa, scriu de parca ar avea inclinatie pentru cugetari si meditatii. De parca scrisul ar fi asa, un fel de spalare de pacate, nu o activitate lucrativa ca toate celelalte. Dar bine, FRATILOR, ce studii au ASTIA, ca sa li se permita sa se spele de pacate prin scris? Ce produc? Cine ii citeste? Scoateti-le lucrarile pe taraba si dati-le de mancare din banii stransi pe vanzarea lor, ca si asa nu sunt buni la nimic!
 • +3 (3 voturi)    
  Pentru faptele de coruptie, terorism, santaj, (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 3:44)

  deval [utilizator]

  si cele comise cu violenta NU ar trebui sa poata fi redusa pedeapsa pentru nici un motiv ! Dinpotriva ar trebui sa fie marite ! Cam asta inseamna preventie, in cazurile astea. Daca scriu carti editurile(de fapt complicii in simulatiune) ii platesc...Pot lua premiul Nobel...Nici pentru zilele de munca executate nu ar trebui sa primeasca altceva decat bani, permisii, drept sporit de vizite, pachete cata vreme penitenciarele nu pot asigura tuturor celor ce doresc dreptul de a muncii.Sunt amarati care vor sa munceasca pentru a primi acea bruma de bani pentru ca nu pot primi nimic de acasa dar nu primesc acest drept decat smecherii ....Abordarea actuala este un scuipat dat de infractori justitiei, cetatenilor, o invitatie la infractionalitate !!!
 • +1 (1 vot)    
  Legile (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 7:34)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Legile sunt date de parlamentari, adica de niste mafioti sau complici la furt, in favoarea lor si a clientelei pe care o servesc. PARLAMENTUL ROMANIEI ESTE O RUSINE, oadunatura de vagabonzi pusi pse imbuibare si care isi urmaresc propriul interes. LEGEA ACEASTA e facuta de ei iar Justitia e buna doar pentru plebe, nu si pentru 'alesi'
 • +2 (2 voturi)    
  Discriminare (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 9:01)

  Martinezu [utilizator]

  De ce sunt tratati diferit numai cei care scriu carti?
  Eu as merge mai departe cu incurajarea creatiei.
  Sa se premieze si filmele , piesele de teatru radiofonice etc. " In seara asta ascultati piesa" Dintre gratii " de Radu Mazare.....
  In locul colilor de hartie, detinutii sa ceara si camere de filmat sau costume de la teatru national.
  Cum ar fi de exemplu sa vedem " Dacii" in regia si interpretarea Prof. Voiculescu?
  Ce ar fi daca Borcea ar compune de exemplu muzica?
  Ce simfonii ar putea fi scrise in celule?
  lasati oamenii sa aiba imaginatie, sa isi exprime talentul! Lasti oamenii sa picteze. Picturi abstracte semnate de Catalin Voicu...nu ati crede.
 • -2 (4 voturi)    
  O mica observatie! (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 9:32)

  ab1951 [anonim]

  Mai comentatori de doi bani, voi nu sunteti mai breji ca puscariasii care scriu dupa gratii. Comentati si iar comentati... Altceva mai stiti? Sunteti demni de mila... Ce ati dori voi sa faca puscariasii? Sa citeasca comentariile voastre de doi bani? Ei macar au o ocupatie, le trece mai repede timpul...
 • 0 (0 voturi)    
  Solutia sigura de rezolvare (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 10:44)

  I.Puscas [anonim]

  A problemei asa-ziselor "carti" scrise in penitenciare, in realitate niste plagiate ordinare, similare cu ale altor politicieni cunoscuti, de la care s-au si inspirat de altfel , ca si PENTRU ERADICAREA CORUPTIEI IN TARA-pana la limite admise de reglementarile europene- ar fi modificarea urgenta a Codului Penal in cateva aspecte esentiale:
  - dublarea, cel putin a pedepselor pentru cei cu statut de functionari publici sau asimilati, care comit acte grave de coruptie pentru care vor fi condamnati;
  - pedepse exclusiv cu executare, nu si cu suspendare;
  -executarea integrala, in penitenciar , a pedepselor pronuntate si ramase definitive fara nici o posibilitate de reducere sau de eliberare conditionata dupa efectuarea unor parti din pedeapsa sau cazuri de boli fictive;
  -un regim special de detentie, cu pachete de 3 kg. odata la trei luni, fara tv in celula, celular sau alte facilitati hoteliere(frigider, aer conditionat etc);
  -confiscarea totala a averii;
  -judecarea cu maximum de "celeritate" a cazurilor de coruptie de catre instantele judecatoresti, astfel incat in cel mult un an de zile hotararile judecatoresti sa poata ramane definitive;
  -pierderea drepturilor de pensii speciale in cazul categoriilor care dispun de asemenea drepturi;
  -degradare civica, dupa executarea pedepsei, pentru minimum 5 ani.
  Dupa ce coruptia va cobora la nivelul tolerabil de catre reglementarile europene, acest regim legal si penitenciar ar putea fi reexaminat iar Romania se va alinia la aceste standarde. Acum, suntem intr-o situatie de urgenta, care impune masuri de aceeasi natura .
  Ministrul justitiei-al carui nume nu il cunosc pentru ca se schimba prea des- ar putea dispune elaborarea unui proiect de lege pentru amendarea Codului Penat, in termenii expusi mai sus, pe care sa il inainteze parlamentului. SUCCES.
 • 0 (0 voturi)    
  opinie (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 13:26)

  ados20 [utilizator]

  Legea nu are nici o legatura cu logica si cu "bunul simt". Mai surprinzator ca, desi sunt exprimate, majoritar, opinii in acest sens nu se intampla nimic. ... Da cu asta suntem deja obisnuiti si mai ales neputinciosi (bineinteles ca nu ma refer la cei care ar putea schimba ceva in bine - ca ei nu au probabil interesul sa o faca - ci la cei multi si din pacate cei care ii voteaza).
 • +1 (1 vot)    
  Re: o parere personala (Miercuri, 6 ianuarie 2016, 15:02)

  Alexandra I [anonim]

  Valul de scriitori ar putea fi oprit de teama de a nu li se prelungi inchisoarea, in functie de gravitatea faptei de a fi plagiat - total sau partial - lucrarea cu caracter... "stiintifico-fantastic"...
  Daca, de asemenea, ar fi inculpati si "coordonatorii" de asemenea false "lucrari cu caracter stiintific", s-ar feri si acestia sa mai dea acceptul pentru orice le trece prin fata.
  Pedeapsa (sau teama de pedeapsa) ar fi cea mai buna si sigura metoda de a descuraja aceste practici ale puscariasilor romani.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by