Fabrizio Gatti - un ziarist italian de la publicatia L'Espresso a calatorit zece zile in mai multe tari din Europa, cu un act de identificare fals, emis in Italia pe un nume romanesc. Franta, Spania, Germania, Austria - sunt cateva dintre tarile vizitate de jurnalist. Se legitima cu un nume romanesc: Roman Ladu, nascut in Bucuresti, la 29 decembrie 1970. A plecat din Italia pe 21 noiembrie si s-a reintors pe 1 decembrie.

A luat cu el un stergator de parbrize - ipostaza in care romanii sunt, de regula, recunoscuti in statele din Europa. A spalat parbrize langa Turnul Eiffel si a dormit pe strazile Barcelonei, in Monaco si in Austria.

A fost controlat de polite de cinci ori: in Germania, Austria, Franta si Spania. De fiecare data, se prezenta la fel: romanul Roman Ladu, expluzat de autoritatile italiene si cu ordin de repatriere in Romania. Documentul pe care il arata de fiecare data politistilor era tradus si in limba engleza. Totusi, jurnalistul nu a fost repatriat in Romania si nici nu a fost arestat pentru imigratie clandestina.

Concluzia jurnalistului? Decretul emis de autoritatile de la Roma nu prea are eficacitate!