Un elicopter care ar apartine unei companii moldovenesti, la bordul careia s-ar fi aflat trei moldoveni a fost capturat in Afganistan de catre talibani, informeazaProTV Chisinau, care adauga ca informatia a fost confirmata de autoritatile de la Chisinau.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

UPDATE 11.32 "Este un elicopter privat care opereaza in Afganistan prin contract cu alte firme private. Nu e elicopter al ONU. La bord s-au aflat 21 persoane, dintre care trei sunt moldoveni. Erau 18 pasageri afgani. (...) Cand a aterizat elicopterul majoritatea pasagerilor erau vii. Talibanii au atacat cu armele. 3 persoane sunt decedate. Am solicitat ajutorul tuturor ambasadelor tarilor prietene din Afganistan, cum ar fi SUA si Romania. Am solicitat sustinerea SUA, pentru ca ei acolo detin controlul la eliberarea ostaticilor. Talibanii i-au luat pe moldoveni drept americani. Se presupune ca este un moldovean decedat", a declarat premierul interimar Gheorghe Brega,citat de ProTV Chisnau.

UPDATE 08.28 Fortele de securitate au lansat o operatiune de a salva 18 persoane pe care insurgentii talibani le-au capturat dupa ce elicopterul lor a efectuat o aterizare de urgenta in teritoriul controlat de militanti, a anuntat ministerul apararii afgan, citat de Reuters.

Elicopterul MI-17 detinut de o companie privata straina a aterizat de urgenta in provincia nordica Faryah marti, dupa ce a aparut o problema tehnica.

"Apoi insurgentii i-au atacat si, ca urmare, doi soldati si un membru al echipajului au fost ucisi ... 18 persoane au fost capturate", transmite un comunicat al ministerului afgan.

"Fortele de securitate au demarat o operatiune pentru a elibera ostaticii", adauga sursa citata.

Trei cetateni moldoveni la bord

Elicopterul apartine unei companii moldovenesti, informeaza ProTV Chisinau. La bordul acestuia se aflau 3 moldoveni: 2 piloti si un inginer de bord. Restul pasagerilor erau reprezentanti ai autoritatilor centrale si militari americani, afirma sursa citata.

Este vorba despre un elicopter care, potrivit Ministrului de Interne, apartine unei companii moldovenesti ce are contracte cu misiunea de pacificare a ONU in Afganistan.

"A fost doborat sau a fost nevoit sa faca o aterizare fortata in Afganistan. Este un elicopter, care asigura transportarea persoanelor sub mandatul Organizatiei Natiunilor Unite in Afganistan", a spus ministrul de Interne de la Chisinau, Oleg Balan, potrivitpublika.md.

Publicatia adauga ca, potrivit autoritatilor, moldovenii capturati sunt in viata.

"Unul din piloti a reusit sa anunte compania ca au fost fortati sa aterizeze si din primele informatii ca au nimerit in plin la opozitia afgana", a mai spus Balan.