Nicolae Ceausescu este considerat cel mai bun lider politic pe care l-a avut Romania in ultima suta de ani, arata barometrul de Opinie Publică pe anul 2007, realizat de Fundatia Soros. Paradoxal, in ierarhia celor mai rai lideri politici, locul 1 este ocupat tot de Ceausescu. Potrivit aceluiasi studiu, majoritatea romanilor considera ca actualul sistem politic este unul ineficient si corupt, cheltuieste resursele societatii si este responsabil de nivelul saraciei din Romania.

Cei mai buni conducatori in 2007

Traian Basescu este considerat al doilea mare lider politic cu rol istoric din ultimii o suta de ani, dupa Nicolae Ceausescu si inaintea lui Ion Iliescu si a regilor Carol I si Mihai I, desi, in anul 1999, romanii nu il plasau nici macar in ierarhia primelor zece astfel de personalitati. Barometrul Opiniei Publice arata faptul ca, desi ierarhiile privind cel mai bun si cel mai rau lider politic din ultimii o suta de ani s-au modificat in ultimii opt ani, Ceausescu ramane figura care marcheaza cel mai mult mentalul colectiv al romanilor, astfel incat dictatorul se mentine pe primul loc in topul liderilor politici. La 18 de la prabusirea comunismului, Ceausescu este considerat, paradoxal, atat cel mai bun lider politic din ultimii o suta de ani, cat si cel mai rau, clasandu-se in fruntea topurilor, la ambele categorii.

Potrivit realizatorilor studiului, nostalgicii epocii Ceausescu sunt cei care au trait mai bine in perioada comunista, continua sa aiba relatii influente, nu s-au imbogatit dupa 1989 si au ramas relativ izolati sub aspect cultural, neconectati la fluxurile de modernizare electronica".

Iata cum arata clasamentul celor mai buni conducatori politici ai Romaniei - 2007

1. Nicolae Ceausescu - 23%

2. Traian Basescu - 15%

3. Ion Iliescu - 7%

4. Regele Carol I - 6%

5. Regele Mihai I - 6%

6. Gheoghe Ghoerghiu Dej - 3%

7. Regele Ferdinand - 3%

8. Nicolae Titulescu - 2%

9. Regele Carol al II-lea - 2%

10. Ion Antonescu - 2%

11. Emil Constantinescu - 1%

Principala aspiratie a romanilor este sa aiba o casa

Proiectul de viitor cel mai important il reprezinta cumpararea unei case pentru 20% dintre romani, in timp ce ponderea celor care doresc sa aiba o firma proprie in Romania este de numai 14%, arata Barometrul Opiniei Publice realizat de Fundatia Soros.

Potrivit datelor, aspiratia majora a romanilor este aceea de a avea o casa "asa cum trebuie", 20% dintre acestia plasand construirea sau cumpararea unei case in topul proiectelor prioritare pentru urmatorii doi-trei ani.

Studiul dezvaluie ca doar 14% dintre romani vor sa aiba o firma proprie, in timp ce 12% dintre ei au ca obiectiv plecarea la munca in strainatate. Potrivit autorilor studiului, cei care vor sa plece la munca in alta tara sunt persoane cu o stare materiala inferioara mediei pe tara.

"In legatura cu toate acestea, dar si cu alte posibile cheltuieli sau proiecte este inregistrata si ponderea de aproximativ 18% persoane care doresc sa faca un imprumut sau sa ia un credit de la o banca. Ca regula generala, cei mai bogati in proiecte sunt tinerii si cei care au mai lucrat in strainatate. Sistematic ei vor mai mult decat ceilalti, ei vor sa aiba locuinte noi, sa isi deschida firme, sa faca imprumuturi si sa plece, de cele mai multe ori, din nou, la lucru in strainatate", se afirma in studiu.

Saracia e determinata de ineficienta si coruptia politica

Majoritatea romanilor considera ca actualul sistem politic este unul ineficient si corupt, cheltuieste resursele societatii si este responsabil de nivelul saraciei din Romania.

Perceptia publicului asupra clasei politice este aceea a unui sistem politic ineficient, care cheltuieste resursele societatii fara a oferi suficient in schimb. Totodata, lipsa de eficienta si coruptia sistemului politic din societatea romaneasca sunt considerate principalele cauze ale saraciei.

Romanii cred ca solutiile acestor probleme ar fi reducerea numarului parlamentarilor si chiar desfiintarea unei Camere parlamentare.

Parlamentul Unicameral este preferat de 42% dintre cetateni, fata de 30% care isi doresc doua camere parlamentare.

De asemenea, pentru a creste eficienta politicului, 60% dintre romani doresc adoptarea sistemului de vot uninominal in locul celui pe liste.

Pentru 53% dintre romani, introducerea votului uninominal echivaleaza cu cresterea nivelului de interes al alesilor, in timp ce 44% considera ca, in acest fel, alesii vor putea fi mai bine controlati de cetateni. De asemenea, 38% apreciaza ca partidele politice se vor dezvolta mai bine la nivel local.

In ceea ce priveste relatia cetatenilor cu politicul, concluziile studiului realizat de Fundatia Soros arata ca interesul declarat al populatiei pentru viata politica este in general scazut, fiind mai mare la nivel national decat pe plan local.

In privinta increderii in reprezentantii sistemului politic, studiul indica faptul ca increderea medie in lideri este cea mai ridicata, fiind urmata la o distanta relativ mare de increderea medie in partide si apoi de increderea generala in partide.

De asemenea, jumatate din populatia tarii isi doreste un presedinte mai puternic, un sfert considera ca Parlamentul ar trebui sa aiba mai multa putere si mult mai putini acorda acest statut premierului.