Zeci de tone de motorina s-au scurs in sol din trenul marfar care a deraiat, miercuri, in zona Valea Florilor, din apropierea municipiului Campia Turzii, judetul Cluj, si sute de calatori sunt afectati de acest incident, intrucat circulatia feroviara este blocata.

Purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Cluj, Adina Maier, a declarat corespondentului Mediafax ca specialistii institutiei au prelevat probe de sol pentru a verifica gradul de poluare in urma scurgerii de motorina din vagoanele rasturnate.

"Dupa ce se va stabili cine se face vinovat de aceasta poluare, se va declansa procedura de prejudiciu de mediu si se va impune obligatia readucerii solului afectat la starea initiala", a spus Maier.

Surse din randul comisiei care investigheaza cauzele deraierii trenului marfar au declarat Mediafax ca garnitura transporta circa 880 de tone de motorina, din care cateva zeci de tone din vagoanele rasturnate s-au scurs in sol.

Totodata, reprezentantii Regionalei de Transport Feroviar Calatori Cluj au declarat corespondentului Mediafax ca circa 30 de trenuri regio si interregio care circula intre Cluj-Napoca si Campia Turzii si sute de calatori sunt afectati in urma deraierii trenului marfar.

"In urma deraierii marfarului in zona Valea Florilor sunt afectate circa 30 de trenuri regio si interregio care circula intre Cluj-Napoca si Campia Turzii. Este vorba de trenuri care fac legatura intre Cluj-Napoca si Bucuresti, Craiova, Teius, Deva. Sunt sute de calatori afectati de aceasta situatie. Pana la restabilirea circulatiei feroviare de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR se asigura transbordarea calatorilor in Cluj-Napoca si Campia Turzii cu autobuze. Trenul interregio Satu Mare - Bucuresti, care trebuia sa treaca pe ruta Cluj-Napoca - Campia Turzii, este deviat pe la Suceava", au spus sursele citate.